"Prvih šest meseci Srbija završila sa suficitom od 21,6 milijardi dinara"

Prvih šest meseci ove godine završili smo sa suficitom u budžetu od 21,6 milijardi dinara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.06.2019.

12:19

FOTO: Tanjug,STF

Istakao je da sa takvim suficitom u budžetu ima180 miliona evra više novca. Najavio je veće plate i penzije, kao i velika ulaganja u infrastrukturu.

On je tokom obilaska Zapadnobačkog okruga naveo i da Sombor, mora da dobije nekog velikog investitora, koji će zaposliti mnogo ljudi.

Da bi se doveli veliki investitori, pre svega, rekao je, potrebno je da se uradi put.

Za to će biti izabrana jedna od dve varijante.

Razmatra se gradnja brze saobraćajnice, što bi koštalo oko 420 do 430 miliona evra, ili, jeftinija varijanta, da se obnovi postojeći put od Vrbasa preko Kule do Sombora...

"Jednu od te dve opcije ćemo izabrati u skladu s vašim interesima", rekao je.

Prečistači za vodu, kanalizacija...

Istakao je da dosad niko nije dugo godina i decenija - osim kada dođu izbori - ozbiljno razmišljao o tome da svako mesto ima kanalizaciju i prečistače za vodu i da svako mesto može da razvija putnu infrastrukturu i najavio investicije u tu oblast.

Najavio je da Sivac može da očekuje kanalizaciju, koja će koštati 600 miliona dinara i koja će se graditi sa Mađarskom.

"Beskrajno sam vam zahvalan na vašoj podršci. I kada smo imali muke i probleme vi ste uvek uz svoj narod, uz svoju zemlju, uz svoje rukovodstvo. To ćemo da vratimo s više investicija u infrastrukturu", rekao je Vučić.

Veće plate i penzije

On je rekao i da će doći do značajnog povećanja plata i penzija.

"Hoću da penzioneri, koji su poneli najveći teret reforme, osete to i budu zadovoljni da vide država brine za njih", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je po dolasku u Sivac, zajedno sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, rekao da je za ljude tog okruga najvažniji posao i da je potrebna jedna dobra i velika investicija.

Podsetio je da je 2012-2013. godine u Odžake došla kompanija Magna, što, jeste bila velika stvar, ali da mora još da se radi za obližnja sela.

Velika fabrika uskoro u Inđiji

Takođe je rekao i da je Vicerman već trebalo da otvori fabriku u Kuli, ali su pomerili otvaranje za šest meseci.

Kao dobar primer istakao je Pančevo, koje je "krenulo" posle dolaska ZF-a i dodao da sada hoće i "drugi jedan velikan" da ide u Pančevo pored njih.

"Jedna velika fabrika uskoro dolazi u Inđiju i sada nam ostaju Sombor i Kikinda, to nam je prirotet za Vojvodinu", rekao je Vučić.

Bez prekida reformi

Naveo je da se neće prekinuti s reformama i da će investicioni ciklus biti sproveden u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF-om.

"BDP je uvećan sa 33,7 milijarde evra u 2012, što je zvaničan podatak MMF-a, koji su upravo oni izbacili iz Srbije. A na kraju ove godine očekuje se da bude 45,8 milijardi evra. To je postignuto za samo sedam godina. Što se tiče plata, one su bile 337 evra, a danas su prosečne plate 463 evra, a svakako će biti 500 evra pre kraja godine", istakao je.

Lekarima i sestrama veće plate

Predsednik Vučić obišao je novi objekat specijalističkih službi Doma zdravlja Kula, koji je izgrađen prošle godine sredstvima Ministarstva privrede i lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara.

On je u razgovoru za medicinskim sestrama istakao da će lekarima i sestrama ove godine ponovo biti povećane plate, i to lekarima 10, a medicinskim sestrama 12 odsto.

"Važno je da sačuvamo lekare i medicinske sestre, da ostaju ovde", poručio je Vučić.

Novi objekat prostire se na 1.300 kvadratnih metara, a u njemu su smeštene sve specijalističke službe i pružaju se usluge za 40.000 ljudi, koliko stanovnika broji opština Kula.

Gradiće se fabrika u Apatinu

On je obišao i zasade trešanja Zemljoradničke zadruge Agrodunav u Karavukovu i u razgovoru sa zemljoradnicima poručio da je potrebno više sličnih voćnjaka koji su zaštićeni mrežama i na drugi način od grada i ostalih nepogoda.

Direktor zadruge Stevan Stanojković rekao je Tanjugu da zadruga ostvaruje godišnji prihod od oko šest miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić, rekao je da je dogovorio sa direktorom jedne od najvećih fabrika u Subotici da otvori pogon u Apatinu i zaposli tu 300 do 400 radnika, i naveo da će biti rešeno pitanje Luke Apatin.

Vučić je u Apatinu obišao jedan od objekata Predškolske ustanove Pčelica, u kojem su prošle godine, po prvi put izgrađene i jaslice, koje primaju 64 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: