Otvaranje na Svetog Nikolu: Kinezi finiširaju most i 17,6 kilometara auto-puta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na mostu preko Save i Kolubare koji povezuje Surčin i Obrenovac

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

11:31

Otvaranje na Svetog Nikolu: Kinezi finiširaju most i 17,6 kilometara auto-puta
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirèetiæ

Mihajlovićeva je istakla da veruje će obećanje koje je kineska kompanija dala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti ispunjeno i da će ovaj projekat biti gotov do Svetog Nikole.

Ona je rekla da je ovaj projekat primer kako treba da izgledaju svi infrastrukturni projekti u Srbiji, da ne kasni nijedan dan, da sve ide po planu i da su se svi operativni problemi otklanjali brzo, na licu mesta.

Radovi na ovoj deonici počeli su u martu 2017. i biće završeni za Svetog Nikolu, poručila je Mihajlovićeva.

Radove je sa ministarkom Mihajlović obišla i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak. Mihajlovićeva je rekla da Kina i Srbija realizuju velike infrastrukturne projekte i da se ne zna koji od njih je važniji za Srbiju. Takođe je naglasila da se sve to čini zahvaljujući dobrim bilateralnim i prijateljskim odnosima dve zemlje, a pre svega dva predsednika.

"Za nas je ovo važan dan jer je i ovaj most važan na deonici Surčin-Obrenovac i zato smo mnogo puta do sada dolazili i obilazili radove da vidimo da li ovako veliki poduhvat ide po planu i da li ćemo stići da ga završimo na vreme", rekla je ministarka.

Ističući da je jedna strana mosta u potpunosti završena i da se može preći sa jedne na drugu stranu reke, ministarka je rekla da ona i ambasadorka Kine veruju izvođačima i investitorima da će 19. decembra ova deonica Surčin-Obrenovac biti puštena u saobraćaj. Takođe je istakla da će za Srbiju i građane to značiti mnogo. Podsetila je da će u avgustu biti puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine i da će uz deonicu Surčin-Obrenovac to biti novih 120 km puta Koridora 11, zahvaljujući čemu će se zaobilaziti Ibarska magistrala i vreme putovanje biće znatno skraćeno.

Čen Bo je izrazila zadovoljstvo zato što su kineske kompanije i radnici dali doprinos ostvarenju sna srpskog naroda. "Drugi put sam na ovom gradilištu, spojili smo levu i desnu obalu reke, o čemu su građani ovog područja sanjali. Sigurna sam da ćemo do polovine decembra imati završenu celu deonicu auto-puta", rekla je ona.

Most kao simbol povezivanja

"Naš strateški cilj je da se ljudi povezuju, da odlaze i da se vraćaju, umesto da budemo zatvoreni. Za nas je ovaj most simbol prijateljstva i povezivanja i nećemo se protiviti predlogu opštine Obrenovac da on ponese ime dva predsednika, Srbije i Kine", rekla je Mihajlovićeva.

Takođe je istakla i da je ovo kritična godina kako za početak novih projekta, tako i završetka nekih ranijih. Izvođač građevinskih radova na izgradnji mosta preko Kolubare i Save je kineska kompanija CCC (China Communications Construction Company), investitor JP “Putevi Srbije”, a finansijer je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo građevinarstva.

Vrednost radova je 209 miliona evra, a dužina deonice je 17, 6 kilometara. Projektom je predviđena izgradnja auto-puta u punom profilu sa četiri vozne i dve zaustavne trake u ukupnoj širini od 29 metara. Most preko Save i Kolubare dugačak je 1.581 metar, a do sada je na konstrukciji mosta izvedeno skoro 95 odsto radova. Završeno je oko 60 odsto hidroizolacije pešačkih staza, betonirano 44 odsto pešačkih staza i 55 odsto betonskih ivičnjaka.

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak podsetio je da su radovi počeli u martu 2017. i potvrdio da se očekuje da će ova deonica biti otvorena kada je i planirano - 19. decembra.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kazao je da je završetak mosta važan za građane Obrenovca i Surčina i zahvalio potpredsednici vlade "jer je ostavila velika dela na teritoriji ove opštine". "Predlog nas Obrenovčana je da most dobije ime po predsednicima Srbije i NR Kine, jer je simbol i temelj prijateljstva dva naroda", rekao je on.
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirèetiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: