Otvaranje Poglavlja 9: Princip jedinstvenog evropskog pasoša

Beograd -- Na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za četvrtak u Briselu očekuje se da će Srbija otvoriti Poglavlje 9 (finansijske usluge) u pristupnim pregovorima sa EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA,  STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

U Ministarstvu finansija i NBS kažu da će to biti potvrda usklađenosti sa svim kriterijumima u oblasti finansijskih usluga.

To će praktično značiti da će naša domaća regulativa i svi učesnici na finansijskom tržistu imati takozvani "jedinstveni evropski pasoš" koji će im omogućiti pristup tržistu EU, kažu u NBS.

Premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je to dobar rezultat ako se ima u vidu da je Srbija blizu zatvaranja najmanje tri poglavlja, da će sutra kada otvori novo imati 17 otvorenih poglavlja i više od dva privremeno zatvorena.

"To je dosta dobar uspeh trenutno, kada se Evropa suočava sa svojim internim problemima", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je prilično izvesno da će sutra biti otvoreno jedno poglavlje, 9, i da treba imati u vidu da je EU u specifičnoj situaciji i zato što nisu formirani ni Evropska komisija, ni Evropski parlament.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da će za tu instituciju, koja je vodila posao oko Poglavlja 9, njegovo otvaranje biti pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga, koja inače pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

"To u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", rekla je Tabakovićeva za Tanjug.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike, koje takođe vodi NBS.

Tabakovićeva je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće reglative sa regulativom EU.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapredjenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapredjuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg uskladjivanja do ulaska u EU", istakla je ona.

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je guvernerka NBS.

"Za sve one koji posluju na trzizštu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u EU. Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati jedinstveni evropski pasoš da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji", rekla je Tabakovićeva.

U Ministarstvu finansija za Tanjug kažu da će otvaranje pregovora u Poglavlju 9 pozitivno uticati na Srbiju jer će povećati dostupnost, ali i učiniti raznovrsnijom lepezu proizvoda i usluga iz oblasti bankarstva, osiguranja, dobrovoljnih penzija, platnih usluga.

"Pozitivni efekti za Srbiju ogledaće se i u mogućnosti da će po pristupanju EU srpske nadzorne institucije direktno ucestvovati u pripremi propisa koji ureduju jedinstveno finansijsko tržište EU, kao i u njihovoj implementaciji. Članstvom u EU domace finansijske institucije će moci da posluju u citavoj Uniji u skladu sa principom jedinstvenog evropskog pasoša i sa principom kontrole matične države", kažu u Ministarstvu finansija.

Korisnici finansijskih usluga će imati poboljšanu ponudu usluga, a otvaranje poglavlja će doprineti i unapređenju sistema reorganizacije i likvidacije banaka i društava za osiguranje i sanacije kreditnih institucija i investicionih društava, ističu.

"Otvaranje Poglavlja pozitivno će uticati i na informisanost i zaštitu ekonomskih interesa korisnika usluga osiguranja. Najviše promena ocekuje se u oblasti tržišta hartija od vrednosti i investicionih usluga, gde bi efekat otvaranja poglavlja trebalo da bude unapredenje tržišta finansijskih instrumenata", navode u Ministarstvu finansija.

Posebno bi trebalo istaći da će otvaranje poglavlja imati pozitivan uticaj na razvoj institucija alternativnog finansiranja.

Foto :Epa, Toms Kalnins
Foto :Epa, Toms Kalnins

U resornom ministarstvu podsećaju da su u procesu pripreme Poglavlja 9 za početak pregovora zajednički uz predstavnike Ministarstva finansije radili i predstavnici Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti, Agencije za osiguranje depozita, Ministarstva privrede, Agencija za privredne registre...

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila šesnaest poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Što se tiče ostalih poglavlja koja se odnose na ekonomsku politiku, Srbija je otvorila pregovore u Poglavljima 17 - Ekonomska i monetarna politika (10. decembra 2018. godine), 32 - Finansijski nadzor (14. decembra 2015. godine) i 33 - Finansijska i budžetska pitanja (25. juna 2018. godine).

U Ministarstvu finansija očekuju u najskorijem periodu otvaranje Poglavlja 4 - Slobodno kretanje kapitala, imajući u vidu da je Srbija dostavila Evropskoj uniji svoju pregovaračku poziciju u septembru prošle godine.

Profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Dragana Mitrović kaže za Tanjug da će otvaranje Poglavlja 9 predstavljati priznanje radu službi u državnoj admnistraciji koje su radile na pripremi poglavlja i tome kako se izašlo u susret postavljenim standardima.

"U političkom smislu otvaranje jednog poglavlja je možda realno, da se vrši dodatni pritisak na našu zemlu obzirom na stvarne domete reformi u zemlji, a i obzirom na unutrašnje probleme kojima se suočava unija, pa je samim tim i vezano za pristupne procese sužen prosor", kaže ona.

EU, kaže, nastoji da zemlje regiona drži zainteresovanim za proces, kako ne bi odustajale od onoga što sam proces prilagođavanja podrazumeva.

U Briselu se sutra očekuje i potpisivanje Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

strana 1 od 201 idi na stranu