Država priprema teren: Za 43 miliona € kupljene akcije Komercijalne banke, sledi privatizacija

Republika Srbija je na Beogradskoj berzi za 43,7 miliona evra kupila 6,8 odsto akcija "Komercijalne banke" od njena dva akcionara DEG i SVED fonda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

15:40

Država priprema teren: Za 43 miliona € kupljene akcije Komercijalne banke, sledi privatizacija
Foto: Depositphotos, Vladru, 9968183

Na taj način država je započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a utvrđena je još 2006. godine.

Država je jutros od fondova iz Nemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Oba fonda zajedno su posedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je nemačkom fondu DEG Dojče pripadalo 4,5 odsto. Ceo paket država je platila 5,1 milijardu dinara, odnosno 43,7 miliona evra, piše Blic.

Pored fondova DEG i SVED, udeo u vlasništvu Komecijalne banke imaju EBRD sa 24,4 odsto i IFC koji ima 10,1 odsto akcija.

Sada već davne 2006. godine EBRD je ušao u vlasničku strukturu Кomercijalne banke. Po ugovoru, strani suvlasnici imali su pravo da aktiviraju takozvanu put-opciju. To znači da čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dela u Komercijalnoj banci, svojim stranim partnerima – suvlasnicima mora da isplati 252 miliona evra.

Današnjom kupovinom akcija Komercijalne banke dokaz da je država vrlo ozbiljna u nameri da ove godine proda ovu banku u kojoj je vlasnik 42 odsto kapitala.

Prva faza privatizacije Komercijalne banke i prikupljanje pisama o zainteresovanosti je završena. Ministar Siniša Mali je nedavno otkrio da je sedam investitora zainteresovano za njenu kupovinu.

"Ti investitori sada će ući u knjige Komercijalne banke, pogledaće, sagledaće i nakon toga daće ponudu. Ja očekujem uspešan završetak tog procesa do kraja godine, kao što smo i planirali", rekao je Mali pre nekoliko dana.

Jedan od najozbiljnijih potencijalnih kupaca je američki investicioni fond "Riplud advajzers" koji bi u kupovinu "Komercijalne banke" ušao zajedno sa domaćim investitorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: