Zovu na bojkot Huaveja u Srbiji: 5G mreža je rizična po zdravlje

Nevladina organizacija Inicijativa mladih pozvala je na bojkot svih proizvoda kineske kompanije Huavej i obustavu otvaranja 5G mreže u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2019.

13:38

Zovu na bojkot Huaveja u Srbiji: 5G mreža je rizična po zdravlje
FOTO: Depositphotos, Imaginechina-Editorial

Razlog za to, kako su naveli, je rizik po zdravlje, životnu sredinu i bezbednost države.

U otvorenom pismu Vladi Srbije, traži se da javnost bude informisana o sadržini Sporazuma o strateškom partnerstvu o razvoju širokopojasne infrastrukture u Srbiji zaključenog sa Huavejom i odgovor na pitanje - da li je vladina Strategija razvoja mreža nove generacije do 2023. godine“ dobila pozitivno mišljenje Ministarstava zdravlja, životne sredine, odbrane, unutrašnjih poslova, odnosno sektora za vanredne situacije.

Inicijativa mladih smatra da pri donošenju odluka Vlade o uvođenju 5G, nisu uzeti u obzir, kako kažu, "međunarodni apel brojnih potpisnika iz redova nauke, medicine, organizacija za zaštitu životne sredine i drugih, koji su kroz istraživanja ukazali da je radio frekventno zračenje tzv. 5G mreže dokazano štetno za ljude i životnu sredinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: