Od avgusta veći računi za struju, gorivo i gas: Novi namet za izolaciju zgrada

S julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, obavestilo je JP Srbijagas potrošače.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 26.06.2019.

10:21

Od avgusta veći računi za struju, gorivo i gas: Novi namet za izolaciju zgrada
FOTO: Depositphotos/carloscastilla

Ova naknada će biti usklađivana jednom godišnje, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Novac će biti iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, ali i za ulaganja u kotlove za grejanje.

Julski računi, uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije. stići će u avgustu i na adrese svih onih koji imaju brojila, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, prenosi Politika.

Povećanju energetske efikasnosti moraće da doprinesu i vozači. I to tako što će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju još jednu naknadu od 0,15 dinara po litru.

Sav ovaj novac neće ići ni Srbijagasu, ni EPS-u, ni naftnim kompanijama i trebalo bi da se iskoristi za unapređenje energetske efikasnosti.

Sve bi ovo možda i bilo u redu samo da je zakonodavac objasnio kakve veze imaju benzin i dizel, pogotovo auto-gas kao alternativno gorivo s energetskom efikasnošću, navodi Politika.

Ali očigledno je, piše Politika, državi potrebno da popuni budžet i to je najlakše da se uradi preko "luksuzne robe" kakvi su derivati.

Naknadu od 0,15 dinara će plaćati i potrošači lož-ulja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: