Vučić: Imamo najbolje helikoptere koje smo mogli da naručimo - kupićemo još! VIDEO

U Beogradu je otvoren 9. međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2019.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

13:46

Vučić: Imamo najbolje helikoptere koje smo mogli da naručimo - kupićemo još! VIDEO
Foto: M. Kovaèeviæ

Štandove sajma je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zadovoljan sam kako radite, svaka čast!", nije krio zadovoljstvo prvi čovek Srbije, prilikom obilaska proizvoda naše namenske industrije.

U društvu Milorada Dodika, Vučić je prisustvovao prezentaciji oklopnog multifunkcionalnog vozila "Despot" koji je napravio Tehnički remont iz Bratunca, a čiji je prototip predstavljen na paradi 9. januara u Republici Srpskoj.

Pet vozila "Despot" treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske. Vučić je razgovarao i sa Slavenom Ristićem, generlanim direktorom TR Bratunac, koji je kazao da će to vozilo imati 10 odsto nižu cenu nego slična vozila u istoj klasi.

Predsedniku Srbije je predstavljen američki mitraljez "minigan Dilon", a u njegovom prisustvu je otkrivena lanser raketa Tamnava - samohodni višecevni modulrani lanser, koji proizvodi Jugoimport, a može da ispali za samo nekoliko minuta 100 raketa. Vučiću su pokazali kako radi telekomunikacijski ometač.

Viskoj delegaciji Srbiji su predstavljene dve daljinski upravljane borbene stanice, jednocevnu Kiklop i trocevnu Kerber.

Vučić je tokom obilaska poručio generalnom direktoru preduzeća Jumko, koje pravi uniforme i drugu teksilnu opremu za vojsku, Branislavu Trajkoviću da će imati puno posla i da bi trebalo radnicima da podigne plate. Jumko na sajmu izlaže svoj novi proizvod, tzv. nevidljivu tkaninu, koju ne registruju termo kamere, a koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme. "Imaćete mnogo posla i snabdevaćete opremom Kobre i Vojsku Srbije, tako da su se stekli uslovi da podignete radnicima plate", kazao je Vučić.
Foto: M. Kovaèeviæ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija platila 105 miliona evra Erbasu nabavku devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a i najavio da će biti i novih naružbina od te kompanije.

On je na predstavljanju prvog helikoptera H-145M u Beogradu rekao i da su za potrebe MUP-a naručena od kompanije Erbas i tri helikoptera Super puma koji su kako je naveo, "najbolji i najskuplji heklikopteri koje smo mogli da naručimo".

"Imamo ukupno devet ovakvih Erbasovih lepotana sa različitom opremom, neki su naoružani a neki nisu. Ovo će da pomaže u gašenju požara, u poplavama, u prevozu ljudi i robe. Naručićemo još, imaćemo još dosta posla sa Erbasom na obostrano zadovoljstvo, ali je važno da nijednog trenutka ne ugrozimo javni dug", kazao je Vučić novinarima na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019".

Predsednik Srbije je dodao da je u okviru saradnje sa Erbasom posebno važno osposobljavanje kapaciteta Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" za remont helikoptera.

"Prvo da osposobimo 'Momu', to je suština jer kad obnovi svoje kapacitete, onda je sve drugačije za nas", kazao je Vučić.

Dodao je da je ponosan što, kako je rekao, Srbija danas na vreme plaća svoje obaveze.

"To je ogromna razlika u odnosu na ranije jer sve plaćamo na vreme, ni dana ne kasnimo", rekao je Vučić i dodao da će Srbiji tokom ove i naredne godine biti isporučeno iz inostranstva ukupno 19 helikoptera.

"Erbas i Srbija imaju odličnu saradnju"

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
Direktor kompanije Erbas helkopters Bruno Evan, koji je na Sajmu naoružanja i vojne opreme uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ključeve prvog od devet helikoptera H 145M te kompanije za srpsku vojsku i policiju, istakao je da je veoma zadovoljan što Erbas ima dugoročnu i globalnu saradnju sa našom zemljom.

Evan je pozdravio učesnike sajma i naglasio da Erbas slavi 50 godina postojanja i da je posebno zadovoljan što ujedno slave i veoma dobru dugoročnu saradnju Erbas helikoptersa i Srbije.

"Helikpter Gazela H145M, koji vidite ovde, pokazuje dugoročnu saradnju koja je pre 50 godina startovala sa Gazelom, a sada je nedavno potpisan ugovor za helikoptere H 145M".

Kaže da je pre nekoliko meseci rekao predsedniku Vučiću da će uraditi sve što mogu da na vreme isporuče prvi helikopter i da se to upravo sada i desilo. Evan je naglasio da su toj kompaniji veoma zadovoljni što mogu da doprinesu daljoj saradnji sa Srbijom, kao i da tu nisu u pitanju samo helikopteri, već da je reč o globalnoj kooperaciji sa Vazduhoplovnim zavodom Moma Stanojlović, koji se kvalifikovao za održavanje Gazele i H 145M.

Dodao je da je reč i o saradnji u oblasti naoružanja. "Zato što smo mi kupili sisteme koje vidite na ovim helikopterima, koji uključuju i i sprsku vojnu opremu, koja je odgovarajuća i koja će doprineti izvoznom tržištu Srbije.

Tako da je reč o globalnij saradnji sa Erabsom i veoma smo zadovoljni što Erbas može da doprinsese uspehu ovog projekta", naglasio je Evan.
Foto: M. Kovaèeviæ
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Vučiću zbog poverenja koje im je ukazao.

"Pred vama se nalazi izložba odbrambene industrije Srbije koja kao svoj prvi i glavni zadatak ima razvoj ali više od svega ima dužnost da opremi i pripremi vojsku Srbije za odbranu slobode. U ime 13.000 zaposlenih radnika u odbrambenoj industriji Srbije hoću da se zahvalim predsedniku Srbije što je verovao u nas i svoju industriju, zemlju i svoju vojsku. Pred vas iznosimo ono najbolje što smo uradili. Malo je naroda koji kao srpski znaju šta je sloboda i koji su za slobodu spremni da urade baš sve."

"Izvezli smo preko 500 miliona dolara raznih proizvoda u odnosu na 2011. kada smo radili u 3 puta manjem obimu" istakao je Vulin.

Jugoslav Petković, generalni direktor Jugoimport-a, obratio se prisutnima i takođe zahvalio predsedniku Vučiću na poverenju.

"Čast i zadovoljstvo mi je što mogu danas da vas pozdravim ispred kompanije Jugoimport. Danas slavimo 70 godina postojanja i danas smo najveći trgovac vojne opreme na Balkanu. Sledili smo viziju tada našeg ministra odbrane, a danas našeg predsednika. Tada smo tu viziju pretočili u misiju i za poslednjih šest godina uložili smo više od 100 miliona evra u nove proizvodne kapacitete. Ponosni smo da se najveće fabrike naoružanja u Evropi nalaze u Srbiji. Hvala vam što se došli i uveličali ovaj nas jubilej. Posebno hvala Vama, gospodine predsedniče što ste verovali u nas."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: