Svi bi da gaje borovnicu: Otkupna cena od tri evra po kilogramu donosi odličnu zaradu VIDEO

Azanja -- Mada ulaganja u borovnicu nisu mala, zbog dobre cene i sigurnog plasmana sve više ljudi u Srbiji odlučuje se da zasadi ovo voće jer je ona najisplativija voćka.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
FOTO: PRVA TV
FOTO: PRVA TV

Dobar geografski položaj i klima utiču na to da naše borovnice imaju odličan kvalitet.

Svaka bobica jedan evro, kroz šalu komentariše ovogodišnji rod proizvođač borovnice Života Bajkić, iz sela Vlaški do, kod Azanje.

U njegovom domaćinstvu prvi zasad borovnice podigli su pre četiri godine na 83 ara i nisu se pokajali.

"Od kukuruza i pšenice nema ništa i ja sam rešio da posadimo borovnicu. Prvi rod je bio 520 kila, a sad se nadamo da će da bude oko dve tone", kaže Bajkić.

Samo vrhunski kvalitet

U ovom poslu je, navodi, najvažniji vrhunski kvalitet, za koji je potrebno mnogo truda i ulaganja, ali samo tako je plasman zagarantovan.

Prodaju sve što uberu i to po odličnoj ceni.

"Borovnicu što oberem plasiram je u hladnjaču. Ona ide za Holandiju. Cena je šest evra. Gledaju se veličina, kvalitet, da nema manje od 12 milimetara, do 22 milimetra je veličina", kaže Života.

Pogodna klima

Srbija je veoma pogodna za uzgoj borovnice koja može postati i brend ovog područja.

Mile Radisavljević, stručni saradnik za podizanje zasada, kaže da je borovnica voće budućnosti i da može postati srpski brend ako poštujemo tehnologiju.

"To su bitne stvari. Samo ne ići grlom u jagode. Obavezno uraditi adekvatnu pripremu zemljišta, analizu vode, posaditi vrhunski sadni materija...", ističe Radisavljević.

U trećoj godini prvi veliki rod

Prvi veći rod borovnice očekuje se u trećoj godini, četvrtom se pokrivaju ukupni troškovi, a u petoj zarađuje. Ako se sve dobro uradi po jednom hektaru može da se dobije u proseku od 15 do 17 tona.

"Ta zarada od oko tri evra po kilogramu je neka normalna, očekivana, pa onda svako može da izvede matematiku i da vidi da to stvarno jeste perspektivna proizvodnja", kaže Radisavljević.

strana 1 od 201 idi na stranu