Švedska, Kanada i Kina istražuju rude i minerale u Srbiji

Kineski Ziđin već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 24.06.2019.

08:20

Švedska, Kanada i Kina istražuju rude i minerale u Srbiji
FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH

Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije.

Zalihe koje je Rio tinto pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije.

Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva.

"I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije", ističe Lindin.

Rio tinto rudnik planira da otvori 2023. a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. A dolaskom u Bor, kineski Ziđin preuzeo je i poslove kanadskog Nevsuna.

Čukaru peki za dve godine

Najavljuju da će novi rudnik Čukaru peki proraditi za dve godine.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekt u svetskim razmerama nazivali "zver", prema procentu bakra na toni zemlje.

"Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili", ukazuje Deđanski.

I investitori i finasijske institucije koje podržavaju velike rudarske i geološke poslove zadovoljni su privrednim ambijentom koji Srbija nudi.

Sjajno zakonodavstvo za investitore

Na evropskoj lestvici, Srbija je na četvrtom mestu po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura u tom sektoru.

Teo Dečev, izvršna direktorka kompanije Mundoro Kapital, kaže da, sa pozicije investitora, mora da istakne da Srbija ima sjajno zakonodavstvo.

"Zakoni o mineralima i rudama su veoma stabilni, i omogućavaju investitoru da ima bezbednu sredinu za ulaganje", napominje Dečeva.

Erik Rasmusen, direktor prirodnih resursa EBRD-a, kaže da je ta banka spremna da finansira projekte "ako ste disciplinovani, ako postavite visoke standarde i ako vodite računa o svojoj sredini i ljudima".

Mnogo projekata

Peter Handlej, šef jedinica za efikasnost resursa i sirovine u Evropskoj komisiji navodi da je trenutno aktuelno mnogo projekata, između ostalih i izgradnja lanaca fabrika baterija.

"Biće nam potrebno nekoliko ogromnih fabrika u Evropi. A sve to potvrđuje da je Evropa spremna da ulaže u Srbiji", kaže Handlej.

Švedska ima 16 rudnika koji zapošljavaju osam i po hiljada ljudi. Insistiraju na razvoju rudarstva i za to traže partnere, a Srbiju vide kao ključnu za saradnju u tom poslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: