Višnje rodile, ali niska otkupna cena ne može da pokrije troškove proizvodnje VIDEO

Na području opštine Merošina počela je berba višanja, a čuvena oblačinska višnja dobrog je kvaliteta, ali proizvođači brinu zbog niske otkupne cene.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2019.

13:16

Višnje rodile, ali niska otkupna cena ne može da pokrije troškove proizvodnje VIDEO
FOTO: EPA, WAEL HAMZEH

U tom kraju je oko 2.000 hektara površine pod višnjama, a petina proizvodnje višanja u Srbiji dolazi iz ovog kraja

Rod je solidan, ali su proizvođači nezadovoljni zbog niske otkupne cene. Oni kažu da sa 30 dinara po kilogramu nemaju baš nikakvu računicu.

Zoran Jović, jedan od većih proizvođača u ovom kraju i saradnik u opštini Merošina, kaže da su ove godine manje-više imali sreće što se roda tiče, imajući u vidu vremenske neprilike.

"Rod višanja je ove godine možda nešto manji u odnosu na godine unazad, ali je zato kvalitet u mnogome bolji", kaže Jović.

Ono čime nisu zadovoljni već nekoliko godina je niska otkupna cena.

"Sa trideset dinara po kilogramu u svakom slučaju se ne može nikako iz jednog prostog razloga, jer je cena berbe 20ak dinara, a cena proizvodnje 40ak evro centi gore-dole, zavisi od prinosa po jedinici površine. Tako da sa cenom od 30 dinara kada poljoprivrdni proizvođači plate berbu moraju da ulože iz džepa još nekih desetak dinara i više da pokriju troškove proizvodnje", navodi on za PRVU TV i dodaje d aimaju i cenu od 50 dinara i to je kvalitetnija višnja.

"Jedan mali broj hladnjačara kupuje takvu robu za jedan viši oblik prerade, ali njih je sva manje i manje".

Kako navodi, poljoprivredni proizvođači 12 meseci ulažu u proizvodnju i onda u periodu berbe nemaju adekvatne cene već dobijaju od kupaca cenu, dobijaju rokove plaćanja i bude im plaćeno - ako imaju sreću.

Opština Merošina imala je jednu od najvećih hladnjača u staroj Jugoslaviji, ali je ona u problemima već decenijama.

"I što jer najgore to je jedan gordijev čvor u kojem niko ne može da vam kaže u kojoj je ona sada fazi, zašto je dotle došla i kad će se problem rešiti, a bez prerađivačkih kapaciteta voćari nemaju nikakve šanse", naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: