Vozači će osetiti po džepu: Odbor za finansije podržao povećanje putarine za 12 odsto

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je predlog izmena Zakona o korišćenju javnih dobara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.06.2019.

11:46

Vozači će osetiti po džepu: Odbor za finansije podržao povećanje putarine za 12 odsto
Foto: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

Ovim izmenama se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Usvojen je i predlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.

Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na sednici Odbora za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva.

Ona je napomenula da se izmenama Zakona o korišćenju javnih dobara delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva.

Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbeđuje pravni osnov za realizaciju tog projekta imajući u vidu da je projektno-tehnička dokumentaciju "prilično spremna".

On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.

Ukazuje da se Moravskim koridorom povezuje pola miliona stanovnika i da je dugačak 110 kilometara.

"Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca, dužine oko 26,5 km, srednja deonica koja je i najkompleksnija se proteže od Kruševca do Adrana, a treća je od Adrana do Preljine, dužine 30,6 kilometara", istakao je Poledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: