Krneta: Emisija obveznica u Londonu privukla 300 investitora

Beograd -- Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ocenjuje da je postignuti rezultat ostvaren emisijom obveznica Srbije na Londonskoj berzi višestruko vredan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, alexskopje, 30544349
Foto: Depositphotos, alexskopje, 30544349

Pročitajte još:

- Siniša Mali: Istorijski uspeh, nikada bolji rezultat, najniža kamatna stopa ikada

Kako kaže o tome svedoči iskazana tražnja više od 300 investitora.

"Dva su najimpresivnija podatka koja opisuju rezultat ostvaren jučerašnjom emisijom obveznica. Okolnost da je izražena tražnja 6,4 puta premašila ponudu srpskih državnih obveznica, te da je takva tražnja izražena od strane više od 300 investitora", ističe Krneta za Tanjug.

Direktor Beogradske berze kaže da vrednost ovih podataka dodatno raste ako se tome doda činjenica da je reč o dugoročnoj obveznici.

"Ovim je kreirana retka i izuzetna prilika da se, na krilima uspeha jučerašnje emisije, iskoristi generisani interes i pažnja investitora prema srpskoj hartiji od vrednosti na način da se širenjem ponude investicionih alternativa na srpsko tržište kapitala privuče barem deo nerealizovane tražnje, i to ne samo u srpski državni ili korporativni dug, već i u kapital kojim bi srpske kompanije finansirale svoj rast", navodi Krneta.

Srbija je juče prvi put posle šest godina emitovala 10-godišnju evroobveznicu u vrednosti od milijardu evra na Londonskoj berzi.

Obveznica je emitovana po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti, rekao je ranije danas ministar finansija Siniša Mali.

Kamata iznosi 1,619 odsto, a poredjenja radi, cena obveznica iz 2011. i 2013. je bila 4,8 odsto i 7,5 odsto.

Milijardu evra od nove obveznice, objasnio je Mali, biće iskorišćeno za prevremeni otkup starih skupih obveznica denominovanih u dolarima, pri čemu će se uštedeti 3,8 milijardi dinara na kamati koju bi Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda

strana 1 od 201 idi na stranu