Udruženje naftnih kompanija: Domaći evrodizel najskuplji u regionu

Gorivo u Srbiji pojeftiniće narednih dana oko jedan dinar, ali tu nižu cenu vozači neće ni osetiti.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 19.06.2019.

16:52

Udruženje naftnih kompanija: Domaći evrodizel najskuplji u regionu
FOTO: Depositphotos, spflaum

Ono što će i te kako osetiti jeste razlika ukoliko rezervoare na putu ka grčkom moru budu punili u Severnoj Makedoniji, gde je evrodizel, primera radi, jeftiniji 40 dinara, a benzin 17 dinara po litru.

Glavni razlog visokih cena goriva u Srbiji su velika državna zahvatanja, koja idu od 49,6 odsto kolika su u maloprodajnoj ceni auto-gasa, do 56,5 kolika su u ceni benzina.

Istovremeno, država na svaku litru evrodizela uzima 53,88 odsto. Za osam godina akcize na benzin veće za 11,34 dizela 27,16 a TNG 28,52 dinara. Za to vreme udeo države u ceni evrodizela u Severnoj Makedoniji je 41,19 odsto, u Bugarskoj 45,9, a u BiH 46,7 procenata.

Evrodizel najskuplji u regionu

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da je domaći evrodizel najskuplji u regionu i da s državnim taksama 1.000 litara ovog goriva košta 745 evra. Bez državnih zahvatanja isto to gorivo košta 637 evra za 1.000 litara.

"Pored visokog PDV-a i akcize, vozači po svakoj litri goriva plaćaju i naknadu za obavezne rezerve 2,6 dinara, plus troškove monitoringa i kontrole kvaliteta goriva, koji radi jedna strana firma u Beogradu, iako postoji državna tržišna inspekcija. Sve to plaćaju vozači. S tim, što to i nije kraj ovim nametima, jer država planira da uskoro uvede dodatne takse – za unapređenje energetske efikasnosti i za biogorivo, što će se odraziti na maloprodajnu cenu goriva", kaže on.

Da su srpski nameti zaista veliki pokazuje i podatak da je, primera radi, kompanijska cena evrodizela u Hrvatskoj veća nego u Srbiji, ali kada se na to dodaju državna zahvatanja, srpsko gorivo je skuplje.

Manji nameti - veća tražnja

On kaže da se gubi iz vida činjenica da je srpska privreda upravo zbog toliko visoke cene evrodizela manje konkurentna od nekih drugih privreda, budući da najveći deo industrije troši upravo ovo gorivo.

"Budući da je i sa ovom cenom potrošnja evrodizela u Srbiji tri puta veća nego ukupno benzina i auto-gasa, jasno je da bi s manjim nametima ta potražnja za ovim derivatom bila još veća i punila bi budžet i više nego sada", kaže Mićović.

Logikom stvari,ukoliko bi neko hteo da smanji opterećenje na cenu goriva u Srbiji, mogao bi da prepusti samo tržišnoj inspekciji da kontroliše kvalitet goriva, na šta je udruženje više puta upozoravalo. Nelogično je, ističe i da dizel i u Hrvatskoj i Mađarskoj bude jeftiniji od srpskog, iako je kod njih PDV znatno veći – 25 i 27 odsto. Nema objašnjenja, ističe, ni zbog čega država konačno ne smanji akcize na auto-gas, s obzirom na to da je reč o ekološkom gorivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: