Burna rasprava u studiju: "Karteli diktiraju cenu otkupa maline" VIDEO

U Srbiji se već danima polemiše o otkupnoj ceni maline, a loši vremenski uslovi uticali su na količinu kao i na kvalitet roda malina.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 19.06.2019.

12:49

Burna rasprava u studiju:
Foto: Prva TV

Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije malinara Srbije, osuđuje pojedinice koji predlažu preniske cene za otkup malina.

"Pojedinci u Mačvansko-kolubarskom okrugu su izašli sa cenom od sto dinara. Mislim da to nije cena.To je sramotna priča", rekao je Radović za Prvu TV.

On osuđuje ministarstvo trgovine jer nisu obratili pažnju na njihove zahteve i kako kaže "Ministarstvo poljoprivrede treba da se pita za malinu dok je malina na grani. Čim se malina preda u hladnjaču, to postaje problem ministarstva trgovine."

Njihovi zahtevi su da se tržište konačno uredi i da cena bude 140 dinara na osam tona po hektaru sa tendencijom rasta. Optužuju hladnjačare da se udružuju u kartele i da je cena po kojoj oni prodaju kupljene maline previsoka.

Radović optužuje vlasnike hladnjača i veruje da su novac zarađen od otkupa malina trošili na jahte, veliki broj automobila i ostale luksuze, dok su on i ostali proizvođači u veoma nezavidnoj situaciji i jedva sklapaju kraj sa krajem. Muči ih siromaštvo, dugovi, loš životni standard. Navodi da su bili primorani da prodaju stoku da bi izašli iz dugova.

Stav hladnjačara je drugačiji. Slobodan Kuzmanović, vlasnik i direktor hladnjače Trgoagent, smatra da tržište mora da odluči o ceni. Slaže se da je cena od 100 dinara preniska ali kaže da "po zakonu o zaštiti konkurencije nemaju pravo da se dogovaraju o ceni maline, da su moguće samo procene." On je podržao cenu od 150 dinara, ali smatra da će tržište doneti konačnu odluku. Ne veruje u procene da je rod opao za 50 odsto, već da je procena od 25 odsto realnija i samim tim smatra da treba povećati otkupnu cenu malline jer je ponuda manja. Ne slaže se sa Radovićem i smatra da tržište odlično funkcioniše.
Foto: Epa,VALDRIN XHEMAJ
Neuspešne 3 godine

Doktor Aleksandar Leposavić, naučni savetnik instituta za voćarstvo u Čačku, rekao je da su jake i dugotrajne padavine i nagle promene vremena uticale loše na malinjake na prostoru cele Srbije a posebno u zapadnoj Srbiji. Ne zna se tačan broj osušenih malinjaka, procenjuje se da je to između 15 i 20 odsto od ukupnog broja sadnica maline u zemlji. Loše vesti stižu i iz Šapca, očekuje se manje roda i najavljena je veoma kratka berba, trajaće svega 7 do 10 dana.

Dve loše godine uticale su na to da veliki broj proizvođača malina napusti ovaj posao a očekuje se porast ukoliko i ova godina prođe neuspešno kao i prethodna. Srbija je lider u proizvodnji malina te je potrebno preuzeti korake kako bi se sprečilo propadanje ove grane proizvodnje koja Srbiji godišnje donese 250 miliona evra, o čemu će se više pričati na sastanku malinara i predstavnika vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: