Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla

Vina Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla "Srem – Fruška gora" nosiće oznaku geografskog porekla za Sremski vinogradarski rejon.

Izvor: Dnevnik
Podeli
FOTO:B92, Nataša Stojanović
FOTO:B92, Nataša Stojanović

Oni su to priznanje dobili krajem maja od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede. Pre toga, udruženje je tri godine radilo na Elaboratu o proizvodnji vina s geografskim poreklom i pre dve sedmice, rešenjem Ministarstva, dobilo je pravo da u narednoj berbi grožđa na njihovim vinima stoji oznaka "Sremski rejon / Srem".

Oznaka geografskog porekla predstavlja veliki uspeh, od kojeg će koristi imati vinari, potrošači i država. Istovremeno promoviše destinacije Srema u svrhu razvoja turizma, podstiče proizvođače grožđa, a potrošačima daje sigurnost da su vina kontrolisana i kvalitetna.

"Elaboratom se štiti poreklo 147 etiketa vina iz 34 vinarije-članice udruženja", kaže predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora Gordan Bašić.

Dodaje da je tu 17 tipova belih, suvih i polusuvih vina, sedam roze suvih i polusuvih vina, 16 crvenih suvih i polusuvih vina, jedna vrsta polusuvog slatkog vina, jedna vrsta belog kvalitetnog penušavog vina i jedan tip roze kvalitetnog penušavog vina".

Naredni korak, kaže Bašić, biće zaštita geografskog porekla za uže područje Fruške gore, da bi i ta vina dobijena od grožđa s Fruške gore dobila oznaku Fruškogorsko vinogorje – Fruška gora.

Na području naše zemlje sada, uz Sremski rejon / Srem postoji šest vinogradarskih rejona s oznakom geografskog porekla sa ukupno 64 vinarije, od kojih su, skreće pažnju Bašić, čak 34 iz Srema, što najbolje oslikava koliki je uspeh ostvaren dobijanjem oznake.

strana 1 od 201 idi na stranu