"Nije realno da Folksvagen preuzme pogone i tehnologiju Fijata" VIDEO

Poslednjih nekoliko godina zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat – Krajsler automobili su dva puta godišnje išli na privremeni odmor.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Subota, 15.06.2019.

11:20

FOTO: Depositphotos, sliper84,

Ove godine će van fabrike biti najmanje 4 meseca, a nakon toga radiće samo ukoliko bude naručenih automobila. Do pre desetak dana činilo se da je rešenje na vidiku, ali je iz Fijata stiglo saopštenje da neće biti spajanja sa francuskim Renoom.

Ima li nade za Fijat ukoliko se ne bude pravio novi model i kakva je sudbina tri i po hiljade radnika?

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu, kaže da odlazak na plaćeno dovodi do smanjenja plata radnika.

"Nije to samo za ovu godinu, jer to se prenosi i na narednu godinu. Kad god smo na odmoru, državnom prazniku ili još nekom plaćenom odsustvu naša zarada je sve manja i manja. I zbog toga smo tražili da i država učestvuje", kaže on za "Jutro sa Natašom " PRVE TV.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da je sadašnje stanje takvo da opadaju prodaja i proizvodnja i završava se poslovanje.

"Mi smo jako mnogo vrednosti i imovine uložili u taj projekat, a s druge strane dobili smo samo trećinu udela", navodi Kovačević.

Fijat odlučuje o svemu

Ističe da moramo prihvatiti da Fijat o svemu odlučuje jer ima 2/3 vlasništva.

"Ako je on jeftino, uz velike subvencije dobio kod nas jednu fabriku, onda mu je ona, ipak, podobna da stoji u rezervi", navodi Kovačević i dodaje:

"Šteta je što naša država ulaže naše novce, iz novčanika poreskih obveznika, što ne znamo kako je ugovorila to ulaganje i vidimo da iz mnogih projekata proizilazi da je kranje loše ugovorila".

Fijat 500L nije prošao u SAD

Novinar Mladen Alvirović, kaže da je Fijat 500L bio namenjen evropskom i američkom tržištu, ali da u Americi nije baš dobro prošao.

"Nije prošao tako slavno kao što je Fijat očekivao. Ono što treba reći jeste da je Fijat 500L od početka proizvodnje do danas u svojoj kategoriji u Evropi najprodavaniji. Nažalost, ta kategorija automobila koji pripadaju toj klasi nestaje", naveo je i dodao da slične probleme nema samo Fijat, nego i druge velike svetske kompanije.

Mnogo uložili

On smatra da Fijat neće napustiti Srbiju:

"Fijat je uložio ogroman novac u najmoderniju tehnologiju, ima radnu snagu koja ga košta razumno malo, teško da će to napustiti i odneti fabriku negde drugo, jer nema gde drugo više da se ode", kaže Alvirović i zaključuje da nije realna priča da Folksvagen preuzme pogone i tehnologiju Fijata.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: