Francuzi predstavili prethodnu studiju izvodljivosti BG metroa

Gradnja metroa u Beogradu je najveći i finansijski najzahtevniji infrastrukturni projekat u regionu, vredan više od četiri milijarde evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2019.

15:27

Francuzi predstavili prethodnu studiju izvodljivosti BG metroa
Foto: Depositphotos, PinkBadger, 7236733

Ovo je izjavila potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa Zorana Mihajlović.

Ona je na drugoj sednici radne grupe, na kojoj je francuska kompanija "Ežis" predstavila prethodnu studiju opravdanosti i predlog dve linije metroa, rekla da je beogradski metro projekat od najvećeg značaja za Beograd, ali i od interesa za Srbiju, zbog čega je najvažniji zadatak izabrati optimalan način finansiranja ovog projekta.

"Pitanje svih pitanja je model finansiranja ovog projekta, struktura troškova, kao i konačna cena, i zato se Vlada uključila, jer Grad Beograd ne može sam da iznese ovaj projekat. Finansiranje će biti glavna tema razgovora na našoj radnoj grupi, u koju je uključen i ministar finansija Siniša Mali", rekla je Mihajlovićeva.

Radna grupa je na današnjoj sednici donela odluku da se prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je uradila firma "Ežis", uputi Republičkoj revizionoj komisiji, kao i da se izabere finansijski savetnik koji će za Vladinu radnu grupu uraditi finansijsku i ekonomsku analizu projekta izgradnje beogradskog metroa.

Takođe, naloženo je Gradu Beogradu da radnoj grupi dostavi sve odluke koje su do sada donete u vezi sa ovim projektom.

Pored Mihajlovićeve, ministra Malog i ostalih članova, sastanku radne grupe prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici kineske kompanije “Pauer Čajna” i francuske kompanije "Ežis".

Na sastanku su predstavljene linija 1 metroa, koja bi išla od Železnika do Mirijeva (dužine 21,3 km), čija je procenjena vrednost 2,33 milijarde evra, i linija 2 od Zemuna do Mirijeva (dužine 19,2 km), čija je procenjena vrednost 2,07 milijardi evra.

Prema ovom predlogu, ukrštanje ovih linija predviđeno je na Savskom trgu, kod zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: