Otvorena fabrika u Obrenovcu: Posao za 400 ljudi, nedostaje još 1.000 radnika

U Obrenovcu je otvorena nova, druga fabrika kompanije Mei Ta, u koju je uloženo 90 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2019.

13:19

Otvorena fabrika u Obrenovcu: Posao za 400 ljudi, nedostaje još 1.000 radnika
Foto: Kabinet gradonaèelnika

U obilasku nove fabrike Mei Ta sa ministrom finansija Sinišom Malim bili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Prilikom obilaska pogona, Mali je rekao da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

Mei Ta je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, država je uložila do 35 odsto od ukupne investicije, a Mali je novinarima nakon obilaska nove fabrike rekao da u ovom trenutku prva fabrika Mei Ta zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, a da joj nedostaje još 1.000 radnika.

"U Obrenovcu nedostaje kvalitetna radna snaga, a pre samo par godina stopa nezaposlenosti u Obrenovcu bila je jedna od najviših", kaže Mali.

Analize su, navodi ministar, pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade isplate u roku od godinu do godinu i po.

Mali je naveo da porudžbine za Mei Ta rastu.

"I porše i BMW i tojota i mercedes i ford, svi turbo punjači, a njihova godišnja proizvodnja je tri milona, idu u izvoz sa oznakom 'Made in Serbia'. Ponosan sam na to", kaže Mali.

Podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas Mei Ta bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.

"Govorimo o trećoj fabrici, o povećanju plata, o zadovoljnim zaposlenima, o više novca u lokalnom budžetu", rekao je Mali i naveo da je prezadovoljan onim što je danas imao prilike da vidi u novoj fabrici.

Naveo je da je Mei Ta primer kako se stvari i u Beogradu i celoj Srbiji menjaju nabolje i kakvu korist mogu da imaju građani Srbije od investitora i investicija.

Kaže da lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, a da je minimalna zarada u Mei Ta oko 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

Ministar kaže da se u Obrenovcu nikad više nije gradilo nego sada, kao i da se za nekoliko meseci otvara i novi Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, završava se most preko Kolubare i Save i povezuje deo Koridora 11 sa Koridorom 10.

Naveo je da će u Obrenovcu biti izgrađena i trafostanica od 30 megavata kako bi Mei Ta imala potpuno sigurno napajanje.

Gradonačelnik obišao novu fabriku

Foto: Kabinet gradonaèelnika
Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja nove fabrike i rekao da je za njega kao gradonačelnika od velike važnosti da se opština Obrenovac razvija.

"Druga fabrika kompanije Mei Ta je važna karika u tom procesu jer će pre svega stvoriti 1.000 novih radnih mesta. Prošli smo kroz novu fabriku, videli savremenu tehnologiju i uverili se da su radnici zadovoljni. Direktorka Vang nas je uverila da sa napretkom radne snage u smislu kvalifikovanosti za obavljanje poslova ide i poboljšanje uslova, odnosno zarada", rekao je Radojičić.

On je istakao da je za Obrenovac izuzetno važna i izgradnja auto-puta do Čačka, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.
"Grad Beograd će nastaviti da podržava opštinu Obrenovac, kao i ostalih 16 opština, pre svega nastojanjem da obezbedi svu nedostajaću infrastrukturu. Sa nama je danas i direktor EPS -a, koji će izgradnjom trafo-stanice jačine 30 megavata obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom. Ravnomeran razvoj svih beogradskih opština je naš prioritet, kao i kvalitet života svih sugrađana bez obzira na mesto stanovanja", poručio je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: