Pirotski kačkavalj probija led na putu u EU

Čuveni tradivcionalni sir mogao bi da bude prvi proizvod iz Srbije koji će doboti sertifikat o geografskom poreklu na nivou Evropske unije, piše "Politika".

Srbija

Izvor: Politika, J. Antelj/I. Albunoviæ

Petak, 14.06.2019.

08:47

Pirotski kačkavalj probija led na putu u EU
Foto: Epa/DANIEL KOPATSCH

Naime, prema pisanju lista, i sam proces izrade nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Osim čuvenog sira iz Pirota šansu da konkurišu za taj važan dokument, koji otvara tržište EU, imaju i fruškogorski med i ariljska malina.

Preduslov da se krene u zaštitu na nivou EU jeste da proizvod bude zaštićen na nacionalnom nivou. Srbija za sada nema nijedan koji se vodi u EU ali u nacionalnom registru zaštićenih trenutno ima 78 proizvoda, među kojima samo četiri nisu poljoprivredni – pirotski ćilim, bezdanski damast, ručno pletena odeća "Sirogojno" i peškiri iz šabačkog kraja, piše Politika.

"Vreme je da ovi proizvodi, zaštićeni u Srbiji, dobiju prolaz i na evropskom tržištu. Izabrali smo prva tri, sa proizvođačem pirptskog kačkavalja prošli smo sertifikaciju", kaže Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće donet zakon o sistemu kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode, posle čega će biti podnet zahtev za ova tri proizvoda.

Pirotski kačkavalj na nacionalnom nivou zaštićen je 2013. godine a nosilac sertifikata od 2017. je Mlekarska škola "Dr obren Pejić". Ta škola je i prvi ovlašćeni korisnik ove oznake mada se proizvodnjom ovog kačkavalja bave i drugi proizvođači koji će tek morati da ispune standarde i i dobiju sertifikat.

Proces izrade pirotskog kačkavalja nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, kao i „belmuž“, pirotsko ćilimarstvo, kolo, krsna slava...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: