Nema gužvi i čekanja u saobraćaju: Vožnja 30 km za samo 27 dinara VIDEO

Saobraćaj u Beogradu ovog proleća se izuzetno otežano odvijao, što zbog velikog broja automobila, što zbog radova u centru pestonice.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

19:45

Nema gužvi i čekanja u saobraćaju: Vožnja 30 km za samo 27 dinara VIDEO
Foto: Prva TV

Kolone vozila prelazile su tek nekoliko kilometara za sat.

Međutim, u glavnom gradu Srbije pojavili su se električni trotineti. Za ovo ekološko vozilo nema blokada. Razvija brzine do 25 kilometara na čas, a baterija može da izdrži oko 30 kilometara nekrekidne vožnje. Da bi se opet napunio električnom energijom potrebno je oko pet sati, što korisnike košta samo 27 dinara.

Dok ih jedni smatraju idealnim prevoznim sredstvom za prestoničke gužve, drugi tvrde da ugrožavaju bezbednost svih u saobraćaju. Za sada ih ne prepoznaje nijedan zakon.

Kako prenosi Prva TV, za njihove korisnike - investicija godine. Za sve druge - neka vrsta čuda. Ova pojava zatekla je nespremne i zakonodavce i građane.

Pojedini građani se žale da su nečujni, da vozači ne mare mnogo za pešake, a postavlja se i pitanje bezbednosti. Suviše su spori za kolovoz, trotoari su puni rupa, a prestonica nema razgranatu mrežu biciklističkih staza.

"Neki kažu - to je pešak. Da, ali on ide 30 km na sat, neki kažu - to je vozilo. Da, ali je vrlo ranjivo, ako ga stavite na kolovoz. I sad mi biramo šta da radimo. Upravljač infrastrukture je takođe zatečen. Svi su dosad razmišljali o kolovozu i trotoaru, izuzetno negde o biciklističkoj stazi, navodi Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

Električni trotineti ne doživljavaju svoju ekspanziju samo u Srbiji. U Parizu su toliko rasprostranjeni, da su uvedene kazne od 135 evra za one koji ih voze po trotoaru. I kod nas će, barem prema rečima stručnjaka, u narednim godinama svaki treći ili četvrti stanovnik imati po jedno ovakvo prevozno sredstvo. Dok ih ne zaštiti Zakon, važno je da i o njima i o svim drugim učesnicima u saobraćaju brigu vodimo sami.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: