Predlog zakona: Izvršitelji neće moći ove stanove da prodaju

Izvršitelji ubuduće neće moći da prodaju kuće i stanove građana koji duguju za komunalne usluge do 5.000 evra, niti da uzimaju prihode porodilja i dece.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

15:32

Predlog zakona: Izvršitelji neće moći ove stanove da prodaju
FOTO: Depositphotos, SergPoznanskiy

To je predviđeno novim Predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje.

Jedna od najvažnijih novina ovog zakona jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati zbog namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je potraživanje manje od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Novinama zakona je pojačano i načelo srazmere, koje ima za cilj da spreči unovčavanje imovine dužnika značajne vrednosti radi namirenja bagatelnog ili nesrazmerno manjeg iznosa potraživanja.

Izmenama zakona biće uvedena i elektronska aukcija za prodaju nepokretnosti i elektronska oglasna tabla - za dostavljanje odluka i drugih akata.

Tako će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku ubuduće biti potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari (e aukciju).

Ideja autora zakona je da elektronska platforma funkcioniše tako da ni javni izvršitelj, ni sud neće znati ko je zainteresovan za kupovinu, što znači da će ponuđač biti anoniman.

Drugi segment automatizacije izvršnog postupka tiče se uvođenja elektronske oglasne table, koja će biti uspostavljena kao javni registar.

Naime, na internet-prezentaciji svakog suda opšte ili posebne nadležnosti u Srbiji, unošenjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li im se dostavlja bilo kakav akt ili odluka koji potiču iz izvršnog postupka.

Predlogom zakona izvršene su i izmene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, a sve u cilju jačanja socijalne komponente Zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva.

Nacrt izmena i dopuna ZIO, čiju su izdradu i javne rasprave podržali Projekat Evropske unije EU uz pravdu - podrška za Poglavlje 23, kao i USAID-ov projekat Vladavina prava, izradilo je Ministarstvo pravde sa širokim krugom stručanjaka iz ove oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: