UBS: Ponude za konverziju kredita u "švajcarcima" prihvatilo 60 odsto dužnika

Ponude za konverziju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatilo je do sada oko 60 odsto ukupnog broja klijenata.

Izvor: B92 Beograd
Podeli
FOTO: Depositphotos, ginasanders.jpg
FOTO: Depositphotos, ginasanders.jpg

Kod pojedinih banaka konvertovano je i do 85 odsto kredita, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Ponude za konverziju naišle su na veliki odziv korisnika, a očekuje se da će se još zaduženih građana prijaviti za takvo rešenje jer rok još traje.

"Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju", kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS

Već sada se, prema njegovim rečima, može reći da se konverzija uspešno sprovodi, a "koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne Zakonom predviđeni rok".

Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima.

Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra.

Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.

strana 1 od 201 idi na stranu