Po novom paprene kazne: Komunalci dolaze zbog laveža pasa, veš-mašine, mrvica, usisivača VIDEO

Žitelje stambenih zgrada u Srbiji uskoro očekuju novi, rigorozni propisi o stanovanju.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 10.06.2019.

19:05

Po novom paprene kazne: Komunalci dolaze zbog laveža pasa, veš-mašine, mrvica, usisivača VIDEO
Foto: Prva TV

Od 1. jula, po novom Zakonu, komšija će imati pravo da pozove komunalnu policiju ukoliko vaš pas bude glasno lajao, veš-mašina bude radila u neprikladno vreme, ili ako usisavate posle 23 sata.

Komunalna policija će moći uskoro da pokuca na vrata ukoliko vaš ljubimac lavežom bude smetao komšiji ili ostavlja "nered" iza sebe. Takođe, kazne se pišu ako komšija nije zadovoljan jer sušite veš na terasi, pušite u hodniku, majstorišete van dozvoljenog vremena, pa čak i ako su vam deca nemirna.

Konkretno, ukoliko pušite u liftu ili na stepenicama predlog kazne je 5.000 dinara. Ukoliko tresete tepih ili mrve sa terase i kroz prozor, kazna je do 25.000 dinara.

U Beogradu za skakanje u stanu kazna 5.000 dinara. Ukoliko se deca igraju loptom, to će roditelje koštati 5.000 dinara. Iz vašeg džepa uzeće 5.000 dinara za pušenje u hodniku i trešenje veša.

Komarac "probija" dozvoljene decibele

Foto: Prva TV
Nekada se ranije kretalo na posao, pa se sa poslom ranije i završavalo. Dosadašnji kućni red od 14-17 časova je zbog toga imao smisla. Sada se kasnije ide na posao, pa tako i kasnije dolazi kući, zbog čega je ova satnica pomerena i važi od 16 do 18 h.

U vreme kućnog reda nije dozvoljena jačina zvuka veća od 30 decibela, što građane zbunjuje. Buka koju pravi komarac je 40 decibela. Iako su spremni na pravila, stanari nisu spremni da šapuću.

A ukoliko ste mislili da će kazne za kršenje kućnog reda u zgradama biti najrigoroznije u glavnom gradu, pogrešili ste. Čačani će morati da izdvoje velike količine novca ukoliko se zamere svojim komšijama.

U gradu kraj Zaparadne Morave za ostavljanje bicikla u hodniku i sušenje veša na terasi plaćaće se i do 25.000 dinara, a za curenje klime 75.000 dinara. Za lavež psa kazna je i do 100.000 dinara. Upravnici veruju da pravila sada deluju preterano, ali da će zaživeti.

"Očekujem da će građani u početku biti još netrpeljiviji, baš iz tog razloga 'prijavio me komšija' i ne samo komšija. Mi upravnici smo u obavezi da prijavljujemo nesavesne stanare, ali očekujem da ce u kratkom roku to sve biti dobro", za Prvu TV kaže Ljubiša Banovački, jedan od upravnika.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

212 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: