Antić: Gasne elektrane rešavaju ekološke probleme

Beograd -- Gradnja gasnih elektrana rešiće velike ekološke probleme, ali i doprineti korišćenju novih izvora energije, pre svega obnovljivih, izjavio je Aleksandar Antić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/Carlos Ibarra
Foto: Epa/Carlos Ibarra

Ministar energetike je na otvaranju Nedelje energije u Beogradu rekao da Srbija nastoji da prati trendove, da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, te da u Srbiji sada postoji više od 500 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE).

"Da bi potrošnja iz obnovljivih izvora energije bila kvalitetnija i da bismo išli napred moramo da gradimo ili gasne elektrane, ili reverzibilne hidroelektrane, čime bi sistem bio izbalansiran kad nema vetra i sunca, jer moramo da imamo sigurno snabdevanje", rekao je Antrić.

On je rekao da se planira i ozbiljno radi na gradnji gasnih elektrana u saradnji sa ruskim "Gasporomom", te dodao da je energetska efikasnost jedna od ključnih oblasti u Strategiji razvoja energetike.

U proteklih nekoliko godina više od 300 miliona evra investirano je u različite ekološke projekte, a cilj je da se postignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koji važe u EU, kazao je ministar.

Antić je naveo i da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, a da će do 2025. biti završen ciklus sa dodatnih 700-800 miliona evra.

Ušteda energije je veoma važna, napomenuo je i dodao da je u proteklih nekoliko godina kroz budžetski fond za energetsku efikasnost obavljena sanacija 53 objekta, vrtića, škola, doma zdravlja, a da su rezultati fantastični.

Ti objekti sada imaju uštedu od 40 odsto u finalnoj energetskoj potrošnji, dodao je ministar. U tom je fondu, kako je naveo, ove godine značajno više novca, a u planu su nove sanacije objekata, što sve treba da doprinese uštedi energije.

Najavio je da Ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost i dodao da će gasovod koji će ići od Bugarske prema Mađarskoj kroz Srbiju omogućiti da naša zemlja ispuni i realizuje planove na daljoj gasifikaciji.

strana 1 od 201 idi na stranu