"Tramp će sa zadovoljstvom uvesti nove uvozne takse"

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da će predsednik SAD Donald Tramp "sa zadovoljstvom" uvesti nove uvozne takse Kini.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

08:35

Foto: Epa/STRINGER

Prema njegovim rečima, do toga će doći ako Tramp s predsednikom te zemlje Si Đinpingom ne uspe da postigne trgovinski dogovor na predstojećem samitu G20 u Japanu.

"Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtevi Pekinga odbijeni", kazao je Mnučin za CNBC, prenosi Glas Amerike.

Američki predsednik već je doneo odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrednu 325 milijardi dolara - čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

"Prekinuli smo pregovore", kazao je Mnučin i istakao da sve dalje zavisi od Trampovog susreta sa Sijem u Osaki na samitu G20 krajem juna.

Mnučin je naveo da će dogovor sa Kinom biti postignut "ako ona to zaista želi, a ako ne - onda će se nastaviti sa uvođenjem tarifa".

Zvanični Peking i Vašington pregovaraju već mesec dana o trgovinskom sporazumu, ali dogovora nema.

Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnog poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: