Ako podignete kredit za izolaciju prozora, EU će vam otplatiti 15 odsto duga

Ako odlučite da podignete kredit kako biste pred zimu uradili bolju izolaciju prozora i vrata, Evropska unija vratiće vam do 15 odsto kredita.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 08.06.2019.

09:20

Ako podignete kredit za izolaciju prozora, EU će vam otplatiti 15 odsto duga
FOTO: DepositphotosAndrewLozovyi

Novac će biti vraćen i ako planirate da ugradite kotlove za grejanje, toplotne pumpe, solarne sisteme, klima uređaje ili osvetljenje. A ukoliko se odlučite za dve ili više tehnologija novcem građana EU biće vam otplaćeno 20 odsto kredita.

To je, naime, deo programa Evropske unije pod nazivom GEFF koji stimuliše građane Srbije da preko kreditnih ulaganja u energetsku efikasnost svojih stanova ili kuća pored uštede u računima za energente ostvare i novčani bonus.

GEFF je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokušava da promoviše prodaju energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana pa i u Srbiji, kaže tehnički ekspert programa za Srbiju i Crnu Goru Luka Naglić i objašnjava da je GEFF program usmeren na vlasnike stanova i kuća, i manjim delom na stambene zajednice - zgrade.

"Fizička lica preko programa GEFF mogu dobiti 15-20 posto povraćaja na svoju investiciju ukoliko investiraju u energetsku efikasnost", kaže on.

Sve što ima veze sa potrošnjom energije u kući može se finansirati putem GEFF programa.

"Potrošnja energije po jedinici društvenog proizvoda je dva i po puta veća u Srbiji nego u EU, a slično je i u energetskoj efikasnosti stambenog sektora", naveo je.

Kredit po ovom programu se uzima preko dve banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: