Protest u ponedeljak: Bivši radnici i penzioneri PKB-a traže obustavu prodaje zemljišta

Bivši radnici i penzioneri Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protestovaće u ponedeljak 10. juna pred upravnom zgradom preduzeća u Padinskoj Skeli.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

18:19

Protest u ponedeljak: Bivši radnici i penzioneri PKB-a traže obustavu prodaje zemljišta
Foto: Epa, RAMINDER PAL SINGH

Oni zahtevaju da se obustavi prodaja parcele Komareva humka u Kovilovu od oko 55 hektara dok se ne okonča spor koji su pokrenuli za nadoknadu na ime akcija koje im nisu dodeljene prilikom privatizacije.

Advokat njihovog udruženja Saša Gemaljević rekao je za Betu da Privredni sud još nije odgovorio na zahtev o uvođenju privremene mere zabrane prodaje, a da "državno Pravobranilaštvo i PKB smatraju da nema razloga za obustavu prodaje jer će, ako dobiju spor, država naći načina da im isplati akcije". Bivši radnici PKB-a su nedavno tužili PKB i državu i traže da im se na ime prava na akcije, jer je ta firma imala status društvene do 2009. godine, a tada je transformisana u državno preduzeće, isplati određena nadoknada.

Prema Zakonu o privatizaciji akcije su, kako je rekao Gemaljević, dobii samo zaposleni u nekim zavisnim firmama PKB-a, ali ne i u matičnoj kompaniji."Radnicima PKB pripada najmanje 12 miliona evra ili 15 odsto kapitala samo na osnovu cene od 120 miliona evra po kojoj je ta kompanija prodata firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Gemaljević.

Dodao je da u tu sumu od 12 miliona evra nije uračunata procena preostale imovine PKB od oko 5.000 hektara i druge nepokretnosti, a u koju spada i parcela Komareva humka, koja se prodaje za oko 2,2 miliona evra.

"Zbog nekooperativnog odnosa države prema bivšim radnicima i penzionerima, koji nisu dobili akcije te firme, a istovremeno su izgubili pravo na besplatne akcije, koje su dobili svi građani, tražićemo veštačenje i preostale imovine i na osnovu toga utvrditi udeo od 15 odsto koji pripada bivšim radnicima i penzionerima", rekao je Gemaljević.

Udruženje bivših radnika i penzionera nedavno je pokušalo da se vansudski nagodi sa državom, ali je Ministarstvo privrede Srbije to odbilo i uputilo ih da pravdu potraže sudskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: