U Srbiji 6,1 milion korisnika kartica, ali je svaka druga neaktivna

U Srbiji trenutno ima 6,1 milion korisnika kartica, a oni poseduju nešto više od osam miliona kartica, ali je svaka druga neaktivna, saopštio je NALED.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

16:07

U Srbiji  6,1 milion korisnika kartica, ali je svaka druga neaktivna
FOTO: Epa, ARMANDO BABANI

Član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović rekao je na predstavljanju nove kampanje Šampioni bezgotovinskog plaćanja da broj terminala POS (za bezgotovinsko plaćanje) poslednjih godina varira između 71.000 i 88.000.

"Iako je trend u 2018. uzlazan, i dalje imamo gotovo dva i po puta manje POS terminala na milion stanovnika u odnosu na prosek EU", kaže Spasović.

Istraživanje NALED-a pokazalo je da 58 odsto građana ne koristi karticu, a gotovo trećina redovno plaća bezgotovinski.

"Ako bismo pokušali da napravimo profil prosečnog korisnika kartice, to bi bila ženska osoba između 30 i 44 godine, višeg stepena obrazovanja, s prihodima iznad 30.000 dinara i koja dolazi iz urbanijih sredina, pre svega Beograda", naveo je Spasović.

Od onih koji koriste karticu, dodaje, njih 70 odsto kažu da to čine jer im je lakše od upotrebe keša, dok su na drugoj strani oni koji nemaju račun u banci, među kojima su najčešće mladi ili se plaše da bezgotovinsko plaćanje nije bezbedno, kako smatra 60 odsto starijih građana.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je danas nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština Šampioni bezgotovinskog plaćanja.

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020.

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

"Osnivanjem Kancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na Portalu eUprave i obezbeđena je potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije. Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija. To znači, da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere banaka ili pošta kako bi platili administrativne takse, već su na jednom mestu, samo jednim dolaskom završili kompletan posao", naveo je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: