Vučić: Otvaranje fabrike ZF 12.juna, minimalac bar 30.000, gradnja metroa sledeće godine...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na Prvoj televiziji najavio je da će se sledeće nedelje, 12. juna otvoriti fabrika ZF u Pančevu.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Četvrtak, 06.06.2019.

10:30

Vučić: Otvaranje fabrike ZF 12.juna, minimalac bar 30.000, gradnja metroa sledeće godine...
Foto: Depositphotos, digitalgenetics, 21144571

Nemačka firma dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra.

"Ta fabrika je velika stvar za Srbiju i donosiće ogromne rezultate. Otvaranjem novih radnih mesta, ostaje više novca za lokalnu samoupravu, a građani će moći dobro da žive", rekao je Vučić.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel mi je čestitala kad smo uspeli da dovedemo tu fabriku. Rimac je rekao da je Hrvatska izgubila trku sa Srbijom komentarišući dolazak te fabrike", rekao je Vučić za Prvu televiziju.

Istakao je da je otvaranje te fabrike veliki uspeh i napredak i da je veoma srećan zbog toga. On je naveo da će ta fabrika imati i druge dobre vesti i za Pančevo i za Južni Banat, te dodao da će još neke od najpoznatijih nemačkih kompanija da grade fabrike u Srbiji.

Predsednik Vučić najavio je da bi izgradnja metroa u Beogradu mogla da počne krajem sledće godine.

"Od početka radova, biće potrebno četiri do četiri i po godine da se izgradnja metroa završi", rekao je Vučić.

On nije mogao da govori o potencijalnim izvođačima radova i naveo je da se čeka dogovor Kineza i Francuza.

"Tek tada, kada budemo imali metro, ćemo moći da rešimo problem gradskog saobraćaja", rekao je Vučić.

Prvi čovek Srbije je kazao da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini svakako biti 3,5 odsto, koliko je i planirano, a da će rast narednih godina biti od 4,5 do pet odsto. Taj rast će, kako je istakao, obezbediti da do kraja godine budu uvećane plate i penzije.

Vučić je dodao da bi privredni rast bio veći da cena struje nije nerealna, odnosno da nije socijalna.

"Neću da kupujemo birače socijalnim cenama", rekao je Vučić.

Magična linija 30.000 za minimlac

Foto: Prva TV
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi odustajanjem od dela svojih nacionalnih interesa Srbija bila najveća demokratija i imala bi sigurno ubrzan ekonomski razvoj, ali i da on nije spreman da to čini.

"Sve se vrti oko Kosova. Pomak jedan da se napravi, da kažemo da odustajemo od dela svojih nacionalnih interesa, Srbija bi bila najveća demokratija. Ali nije moj posao da udovoljavam bilo kome", rekao je Vučić.

On je naglasio da neće da radi ono što bi biračko telo volelo, jer da je tako delovao, Srbija ne bi bila ovakva kakva danas jeste.
Foto: Prva TV
Upitan da li bi potencijalno rešenje kosovskog problema značajno doprinelo privredi odgovorio je da bi svakako to ubrzalo naš ekonomski razvoj, ali i da i danas naš ekonomski razvoj ide u dobrom smeru.

Podsetio je da je prosečna plata, kada je došao na mesto predsednika, bila 329 evra, a da je sada 442. Najavio je da će se do kraja godine ići ka daljem povećanju, i da će pokušati da digne minimalac. U razgovou sa poslodavcima, kako je najavio, pokušaće da se dostigne magična linija od 30.000 dinara za minimalac.

"Sada je minimalna zarada 27.200 dinara i u ovoj godini bi trebalo da bude povećana na 29.000 dinara, ali ću se truditi da u razgovoru sa poslodavcima obezbedim da niko u Srbiji ne prima manje od 30.000 dinara", rekao je Vučić.

U poređenju sa 2012. kada je minimalac bio 15.000, to bi bilo ogromno uvećanje, konstatovao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: