Visoke putarine i manjak infrastrukture koče razvoj kampinga u Srbiji

Prirodne lepote, kuhinja, gostoprimljivi ljudi i tranzitni put, mogli bi Srbiju mogli staviti na jedno od nezaobilaznih mesta na evropskoj kamperskoj mapi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 01.06.2019.

12:48

Visoke putarine i manjak infrastrukture koče razvoj kampinga u Srbiji
Foto: Epa/MARKUS HEINE

Ali ti potencijali se ne koriste dovoljno, izjavio je predsednik Kamping asocijacije Srbije Vladimir Đumić.

Prema njegovim rečima, ono što "koči" razvoj kampinga u Srbiji su visoke putarine, jer ponekad koštaju kampere više nego gorivo, ali i nedostatak infrastrukture, poput sanitarnih stanica za kamp kućice.

"Putarine nisu 'kamping frendli', tako da bi bilo poželjno spustiti ih u kategoriju klasičnih putničkih vozila, jer bi to povećalo broj kampera na prolasku kroz Srbiju", rekao je Đumić.

Druga bitna stvar je infrastruktura, ističe on, tako da bi bilo dobro iskoristiti tranzitni put kojim kamperi često idu ka Grčkoj i Turskoj i na toj ruti postaviti sanitarne stanice za kamp kućice.

"Dugačak je put kroz Srbiju i kamperima je teško da nastave put ako im je, na primer, toalet pun. Ako im omogućimo sanitarne uslove na putu kroz Srbiju, poput punjenja vode ili pražnjenja toaleta, naravno uz zadovoljavanje svih ekoloških standarda da takve materije ne odu u zemlju, značajno ćemo doprineti kvalitetu usluge kamperima", rekao je Đumić.

Naveo je da trenutno u Srbiji postoji samo jedna takva stanica, koju je na jednoj od svojih benzinskih pumpi postavila mađarska kompanija MOL, posle graničnog prelaza Batrovci s Hrvatskom, gde su postavljeni uređaji za pražnjenje toaleta, punjenje vode, struje...

Trenutno u Srbiji, navodi Đumić, ima oko 40 kampova, mada bi ih, prema njegovim rečima, s obzirom na prirodni potencijal zemlje, posebno na jezerima, u banjama i na planinama, trebalo biti više.

I dok je, ističe, prošle godine susedna Hrvatska imala 17 miliona kamping noćenja, u našoj zemlji je boravilo svega 17.000 kampera.

Prema Đumićevim rečima, kamping turizam u velikim evropskim zemljama predstavlja više od 25 odsto ukupnog turističkog prometa, a velike prihode od kamping turizma ostvaruju Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: