Poskupljenje mesa: Cena svinjetine će užasno porasti VIDEO

Afrička kuga desetkovala je fond svinja u Kini i preti da izazove globalnu nestašicu svinjetine. Cene mesa rastu u EU, a poskupljenje neće zaobići ni Srbiju.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 31.05.2019.

08:41

Poskupljenje mesa: Cena svinjetine će užasno porasti VIDEO
Foto: Screenshot/Prva

Koliko ćemo plaćati svinjetinu i zašto naši proizvođači ne mogu da podmire potražnju za svinjetinom u Srbiji?

"Cena svinjskog mesa će užasno porasti", kaže za Prvu TV Milovan Ivanković, predsednik Asocijacije stočara Privredne komore Srbije.

"Nećemo imati svinjetine u prodaji, u Srbiji je veliki deficit te vrste mesa, pa će uvoz porasti", kaže Ivanković.

"Izgubili smo devedesetih klaničnu industriju, koja je imala sirovinski sektor. Klanična industrija sada radi tako da ne znamo koja će cena sutra biti. Cena se u poslednjih 15 dana promenila pet puta", dodao je.

Ivanković kaže da cenu određuju megamarketi, jer nameću cene klaničnoj industriji, ako ona želi da se njihovo meso prodaje u tim megamarketima.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: