Istraživanje ŠSTK: Većina kompanija smatra da je poslovna klima u Srbiji zadovoljavajuća

Poslovna klima u Srbiji je zadovoljavajuća, ocena je većine kompanija švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK).

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2019.

12:42

Istraživanje ŠSTK: Većina kompanija smatra da je poslovna klima u Srbiji  zadovoljavajuća
FOTO: Depositphotos, pressmaster

To su pokazali rezultati petog po redu Upitnika o poslovnoj klimi u Srbiji 2019. godine, u okviru švajcarsko-srpske poslovne zajednice u toku aprila 2019. godine.

Takođe, većina ispitanih kompanija jsmatra da će uslovi poslovanja u Srbiji u 2019. godini ostati nepromenjeni u odnosu na 2018. godinu, rekao je Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore i generalni direktor kompanije Sky Express d.o.o.

Njih 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 70 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2018. godinu.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuju promene u sledećim oblastima poslovne klime: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti.

Međutim, broj ispitanih kompanija koji ima pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja je smanjen u periodu od svega godinu dana: 90 procenata u 2018. godini u odnosu na 79 odsto iz 2019. godine.

U vezi sa razvojem digitalizacije u Srbiji, anketirane kompanije su ocenile e-banking kao oblast digitalizacije koja se razvija na najviše zadovoljavajući način, dok je e-nabavka ocenjena kao oblast koja se razvija na najmanje zadovoljavajući način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: