Nedeljnik: Nemačka kompanija priznala da je podmićivala srpske lekare, privatizovala klinike...

Beograd -- Nemačka kompanija za dijalizu Fresenius Medical Care (FMC) priznala je da je plaćala mito kako bi dobila siguran posao u Srbiji.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: Depositphotos, PicsFive
Foto: Depositphotos, PicsFive

Kako navodi "Nedeljnik", ova kompanija je plaćalo mito i u više drugih zemalja širom sveta u periodu od 2007. do 2014. godine.

To se navodi u izveštaju koji je početkom ove nedelje objavljen na sajtu Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC), otkriva "Nedeljnik".

Istraga je otkrila da je kompanija podmitila doktore u Srbiji, Španiji, Turskoj, Kini, Bosni, Meksiku, Saudijskoj Arabiji i nekoliko zemalja u zapadnoj Africi.

Što se tiče dela istrage o Srbiji, u izveštaju koji se može pronaći na sajtu SEC, četiri neimenovana lekara iz Srbije dobila su od nemačke kompanije 329.000 dolara od 2007. do 2014. godine.

Oni su bili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili u drugim javnim tenderskim komisijama, na kojima je nemački FMC konkurisao.

U daljem izveštaju se navodi da je FMC plaćao doktore sa dvojnim zaposlenjem preko agenata u Srbiji.

FMC je dao više od milion dolara da bi ubrzao proces privatizacije četiri klinike u Srbiji.

Kvartalni izveštaji kojima su pravdana plaćanja potpisivali su viši menadžeri FMC-a.

U još jednom slučaju su viši menadžeri FMC-a dali jednom distributeru, iza kojeg je stajao jedan srpski lekar, 62.000 dolara u kešu, kao i 10 uređaja za dijalizu, koje je on prodao FMC-u za 139.500 dolara kako bi produžio tender i izbegao porez.

Srbija

NIS dominirao na berzi

Beograd -- Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, investiciona aktivnost na domaćem tržištu se "probudila", uz oporavak berzanskih indeksa.

Srbija petak 31.05. 17:49 Komentara: 1
strana 1 od 219 idi na stranu