Godinu dana na čelu ministarstva: Siniša Mali za B92 - Spremamo povećanje plata i penzija

Pre tačno godinu dana bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali došao je na čelo Ministarstva finansija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2019.

08:10

Godinu dana na čelu ministarstva: Siniša Mali za B92 - Spremamo povećanje plata i penzija
Foto: B92

O suficitu u budžetu, MMF-u, povećanju minimalca, dolasku investitora, otvaranju fabrika, smanjenju broja nezaposleniih, povećanju plata i penzija za B92 govori Mali.

o Za prethodnih godinu dana, koji je bio najveći uspeh Vašeg ministarstva?

Iako se možda čini da je godinu dana kratak period, mislim da je ipak dovoljno dugačak da bi se videlo u kom smeru ide naša ekonomska politika. Jedan od najvećih ciljeva na početku nam je bio da stvorimo povoljno okruženje za privredu, koja će moći dobro i efikasno da posluje i da bude konkurentna na tržištu. Samim tim, dolazi i do smanjenja nezaposlenosti i do otvaranja novih radnih mesta. Zato smo započeli sa smanjivanjem opterećenja na zarade, sa čime ćemo nastaviti i ove godine. Očekujemo da u drugoj polovini godine, u zavisnosti od raspoloživog fiskalnog prostora, donesemo takvu odluku, a trenutno razmatramo nekoliko opcija, u smislu šta tačno možemo da smanjimo. Takođe, usvojili smo set zakona koji treba da omoguće lakše poslovanje privredi, a tu posebno mislim na Zakon o naknadama.

Ipak, verujem da je najbolja vest za građane u ovih prvih godinu dana, bilo povećanje plata u javnom sektoru i penzija. Očekujemo da će biti prostora za još jedno povećanje, koje sigurno neće biti malo.

o Šta ste želeli, a još uvek niste uspeli da završite za prethodnih godinu dana?

Moj tim i ja funkcionišemo tako što postavimo ciljeve za neki budući period, a nakon što oni budu ostvareni, pravimo nove i idemo dalje. Neki saradnici su mi se nedavno u šali žalili da nemaju vremena ni da se raduju kad završe neki projekat, posao, jer se odmah radi dalje. Možda će zvučati neskromno, ali zaista smo uradili sve što smo imali zacrtano. Uostalom, to je nedavno potvrdila i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa kojom imamo aktuelni savetodavni aranžman, kroz koji u određenim vremenskim intervalima zajedno prolazimo. I oni su potvrdili da radimo u okviru dogovorenih ciljeva.

Mislim da je ipak najveći izazov za budućnost da nađemo nove izvore rasta privrede. Imamo mnogo potencijala, moramo samo da budemo dovoljno pametni i sposobni da ih iskoristimo.

o Svakodnevno pratite i iznosite makroekonomske podatke. Da li ste zadovoljni brojkama danas, u odnosu na period od pre godinu dana?

Brojke su moja "slabost", sve ih znam napamet i pomno pratim sve nove podatke. Možda ljudima koji to slušaju ne znači puno, ali to je ono što se u krajnjoj instanci odnosi na kvalitet njihovog života. Naš privredni rast je u prošloj godini bio 4,3%, a projekcija za ovu godinu nam je 3,5% i nadam se da ćemo moći da je ostvarimo. Videćemo kakvi će biti podaci iz drugog kvartala. Zatim, javni dug nam se i dalje smanjuje, i u martu je iznosio 50,8% BDP-a. Nemamo najnovije podatke za nezaposlenost, ali oni iz prošle godine govore da je na nivou od oko 12%, što je više nego duplo manje u odnosu na onih 25,9% u 2013. godini. Takođe, suficit republičkog budžeta u prva četiri meseca je iznosio 5,5 milijardi dinara, što je za 400 miliona evra više od onoga što smo planirali. Veći suficit znači da imamo veći fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, za smanjenje opterećenja rada...

Takođe, u toku prošle godine smo povećali minimalnu cenu rada sa 143 dinara na 155 dinara po satu, čime je po prvi put pređena cifra od 27.000 dinara mesečno. Sa tim ćemo nastaviti i dalje. Žao mi je što neki opozicioni političari, koji nemaju šta drugo da zamere, mojim rečima daju pogrešan kontekst i govore da ne želimo da povećavamo minimalnu cenu rada. Želimo, i povećavaćemo je i dalje. Naredno povećanje će biti u septembru i to radimo zajedno sa privredom i sindikatima. Samo želimo da to bude na realnim osnovama, kako bismo imali zdravu privredu koja to može da iznese.
Foto: B92
o Kolika je vrednost investicija za godinu dana? Koji su jaki "igrači" otvorili pogone u Srbiji?

U toku prethodne godine privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego sve druge zemlje u regionu zajedno. Takođe, u toku prva četiri meseca ove godine, vrednost investicija u našu zemlju je 1,2 milijarde evra, što je 14% više nego u istom periodu prethodne godine. Mislim da je svakako najbitnije što je u protekli godinu dana kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, čime smo sačuvali pet hiljada radnih mesta. Takođe, imamo grinfild investiciju u Zrenjanin, gde kineski proizvođač automobilskih guma "Šandong Linglong" treba da gradi fabriku. Podsetiću vas i da smo sproveli veoma uspešnu koncesiju aerodroma “Nikola Tesla”. Svedoci smo da se svakodnevno otvaraju nove fabrike u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izneo podatak da je u poslednjih pet godina otvoreno čak 180 novih fabrika.

Kada je reč o javnim kapitalnim investicijama, mi smo u tu svrhu u budžetu za ovu godinu izdvojili 30% više novca, a očekujem da naredne godine idemo i korak dalje. Gradimo nove autoputeve, obnavljamo železnicu, povezujemo se sa evropskim koridorima. To je jedini način da Srbija ide napred.

o Pre ministarstva ste bili na čelu Beograda. Da li mogu da se uporede ova dva radna mesta? Gde je teže?

Svaki od ta dva posla je i lep i težak na svoj način. Voleo sam svoj posao gradonačelnika, jer sam svakodnevno bio na terenu, sa građanima, i rešavao njihove raznolike probleme, a sa druge strane se bavio i nekim velikim projektima i sistemskim pitanjima. To je veoma dinamičan posao, koji nikada ne prestaje, i koji se prosto živi. Posao ministra finansija je možda manje dinamičan, i nije toliko usmeren ka javnosti kao posao gradonačelnika. Ipak, meni je pođednako zanimljiv, s obzirom na to da su finansije oblast kojom se bavim više od dve decenije. Ovaj posao je jako odgovoran, jer donosite odluke koje utiču na živote velikog broja građana, i zato se za sve što radimo prave ozbiljne i podrobne analize. Imamo mnogo dobrih stručnaka u Ministarstvu, o svemu se dosta konsultujemo i razgovaramo, jer nemamo pravo na grešku.
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: