Srbija je IT eldorado zbog dobrih inženjera, lane izvezla softver za milijardu evra

Beograd -- Naši inženjeri su vrlo cenjeni i zato velike svetske kompanije dolaze i otvaraju razvojne centre u Srbiji, kaže Veselin Jevrosimović, vlasnik "Komtrejda".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/LukaFunduk
Foto: Depositphotos/LukaFunduk

On ističe da je naša zemlja prošle godine zaradila od izvoza softvera milijardu evra.

"Naši inženjeri ne rade po satu kao Indijci. U Srbiji je prisutan viši nivo inženjeringa. Prepoznati smo kao eldorado, što se tiče visokokvalitetne radne snage", rekao je za "Novosti" Jevrosimović.

Velika potražnja za ovim kadrovima dovela je do toga da ljudi mogu da rade gde hoće, pod istim uslovima i sa istim zaradama kao u na zapadu, kaže on.

Napominje i da Srbija nema kompletnu sliku o svom tržištu informacionih tehnologija, jer iako je registrovan izvoz od milijardu evra, nije poznat udeo stručnjaka koji rade za strane kompanije od kuće, a taj deo je mnogo veći od registrovanog.

"Budućnost ove zemlje je da pod svoje okrilje stavi startap tehnološke kompanije. I naravno, školovane ljude koji ostvaruju taj izvozni proizvod", rekao je Jevrosimović.

Prema njegovim rečima, u svetu je trenutno manjak informatičara od 60 odsto, a Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka. Danas ne postoji oblast koja ne traži informatičare i zato je došlo do velikog deficita kadrova.

"Činjenica je da je država zamajac svake industrije. Ove godine je država potrošila mnogo više novca za informatiku nego ranije. Premijerka Ana Branbić u svakom svom obraćanju forsira informatiku i njen razvoj. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić često spominje informatiku, pa čak i veštačku inteligenciju. Ranije premijeri i predsednici nisu pričali o tome", rekao je on.

Kada je reč o obrazovanju, Jevrosimovć smatra da je za godinu i po teško napraviti dobrog inženjera, ali je to moguće za tri godine.

"Školovanje od pet-šest godina je dugačak period. Dok student dođe do treće godine, program iz prve godine je već zastareo. Više sam za dualno obrazovanje gde bi bili u radnom okruzenju i da od prve godine učestvuju u radu", objašnjava Jevrosimović.

strana 1 od 219 idi na stranu