Kada se završi, ovako će izgledati tunel koji spaja savski i dunavski amfiteatar

Beograd -- Gradnja tunela Savska – Dunavska padina izgleda izvesnije posle usvajanja plana detaljne regulacije na poslednjoj sednici Gradske skupštine.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
FOTO: Grad Beograd
FOTO: Grad Beograd

Čelnici prestonice najavljuju da bi gradnja ovog prolaza pod zemljom, dugog skoro dva kilometra, mogla da počne krajem naredne godine, pišu Večernje Novosti.

O ovom tunelu se razgovaralo i pre šest decenija, a da li će Grad imati sredstva da započne njegovu gradnju, pošto je vrednost tunela ispod Terazijskog platoa procenjena na iznos od 90 do 100 miliona evra, pokazaće vreme.

Zasada je u planu izgradnja dve tunelske cevi dužine od oko dva kilometra. Trasa će ići ispod Terazija do Kosovske, odakle se spušta ka Takovskoj i Cvijićevoj ulici. Jedan ulaz trebalo bi da bude u Ulici Gavrila Principa, prekoputa Filološke gimnazije, a iznad Ekonomskog fakulteta.

Izlaz će biti u Bulevaru despota Stefana, kod raskrsnice sa ulicom Jovana Avakumovića – kod Policijske uprave za Beograd.

Tunel je planiran kao produžetak Novog savskog mosta, a umesto Parka Luke Ćelovića, ispred Ekonomskog fakulteta, planirana je izgradnja kružnog toka, kojim bi vozila mogla da uđu u tunel, ali I budući Bulevar Vidroa Vilsona i rekonstruisanu Karađorđevu.

Kada, i ako tunelska veza bude napravljena, saobraćajnice u centru grada trebalo bi da budu rasterećene za 3.120 vozila po satu. Istraživanja Saobraćajnog fakulteta pokazuju da će njime saobraćaj u centru biti rasterećen za 14 odsto, a ukupno vreme putovanja smanjeno za 10 odsto.

strana 1 od 219 idi na stranu