Jaja s pečatom na čekanju: Proizvođači ne mogu tako brzo da im se prilagode

Beograd -- Početkom ove godine na snagu su stupila nova pravila za proizvodnju i promet jaja. Domaći proizvođači nisu u mogućnosti da im se tako brzo prilagode.

Izvor: Politika/Ivana Alibunovic
Podeli
FOTO: Depositphotos, caldix
FOTO: Depositphotos, caldix

Zbog toga je prvi rok – 1. juli ove godine produžen za šest meseci, na 1. januar 2020. Usvojeni propisi bi trebalo da donesu dosta novina pre svega u načinu obeležavanja ovih živinskih proizvoda. Svako jaje će morati da ima neku vrstu pečata ali propisani su i: drugačija klasifikacija, izgled, dimenzije, pakovanja…

"Kada nešto traje 30 godina, a tačno toliko traje prethodni pravilnik, i naučite proizvođače da rade po određenom sistemu onda je njima teško da sve to izmene u kratkom vremenskom roku. Nije reč o usaglašavanju deset velikih proizvođača već oko 800 farmera", kaže Rade Škorić iz Udruženja Zajednica živinara.

Podsećamo, umesto dosadašnjih sedam klasa u prodavnicama bi trebalo da se nađu samo sveža jaja A klase. Takozvana B klasa biće namenjena prehrambenoj industriji. Oznaka A godinama je bila težinska kategorija a sada postaje kvalitativna.

Što se tiče obeležavanja, do sada su postojale težinske kategorije (A, B, C, D… S) i razlika između njih bila je po pet grama. Sada će te težinske razlike da budu 10 grama i biće četiri oznake. Najkrupnije jaje, teže od 73 grama, biće obeleženo oznakom XL. Potom slede nešto sitnija razvrstana na kategorije: L, M i S – što će biti sinonim za jaje čija je težina manja od 53 grama.

"To su značajne razlike koje mogu da stvore konfuziju kod kupaca. Smatram da je potrebno vreme za usaglašavanje tumačenja i da svi treba da radimo na tome", kaže sagovornik Politike.

strana 1 od 219 idi na stranu