Radnici Fijata uplašeni: Nema posla, odmor još 95 dana

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu zabrinuti su zbog pisanja medija da će im plaćeno odsustvo biti produženo za još 95 dana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

15:15

Radnici Fijata uplašeni: Nema posla, odmor još 95 dana
FOTO: Depositphotos, sliper84

Predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Zoran Marković rekao je da nije informisan da li je to tačno, ali da su se zaposleni uplašili zbog te mogućnosti.

"Mi ne znamo da li će FCA podneti taj zahtev za odobravanjem dodatnih 95 dana plaćenog odsustva, jer nas niko o tome nije zvanično obavestio. Kao što nismo obavešteni ni o tome kakav je Fijatov plan proizvodnje za ovu godinu, niti o eventualno novom modelu koji bi se proizvodio u kragujevačkoj fabrici", kazao je Marković.

Zakonom je, naime, predviđeno da ono traje 45 dana.

Ali po domaćem Zakonu o radu poslodavac ima pravo da od Ministarstva rada zatraži saglasnost za dodatne dane plaćenog odsustva, preko zakonom dozvoljenih 45 dana, za koje se plaća 65 odsto redovne zarade.

Ministarstvu je za donošenje te odluke potrebno i mišljenje sindikata koje nije obavezujuće, a konačnu odluku donosi ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: