Dimna zavesa interesnih lobija: Priština neće uvesti nikakve takse Albaniji

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio da je pretnja Prištine Tirani o uvođenju takse na albanske proizvode poput takse Srbiji i BiH klasična ekonomska igra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

16:26

Dimna zavesa interesnih lobija: Priština neće uvesti nikakve takse Albaniji
Foto: Screenshot/b92

Prema njegovim rečima, u pozadini toga stoje interesi pojedinih lobija i ta mera nije politički motivisana, kao što je slučaj sa uvođenjem takse Srbiji.

Priština je najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke izvozu brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani uvesti takse na albanske proizvode.

"To je klasične ekonomska igra i interesi pojedinih lobija, posebno onih koji se bave proizvodnjom ta tri proizvoda - piva, krompira i brašna", kaže Ljajić.

On je uveren da ove mere neće biti uvedene, jer one protiv Srbije donose političke poene, a protiv Albanije političku štetu.

Reč je o političkoj pretnji kako bi se postigao određeni ekonomski interes ili u najboljem slučaju da bi se sprečile dugotrajne procedure na granicama prilikom izvoza više proizvoda, a posebno brašna, krompira, piva, za koje se traže i dodatni sertifikati, dozvole...

"Neće biti nikakvih taksi, nikakvih ekonomskih mera, nikakvih kontramera prema Albaniji, jer bi to donelo političku štetu onima koji bi to uveli, a manje od godinu dana pre izbora, mislim da niko u takvu avanturu neće da se upušta", kaže Ljajić.

"Ceo problem može se gledati i kao politička igra na samom Kosovu, i između Prištine i Tirane oko neslaganja u vezi regionalnih politika na Balkanu i pozicioniranja određenih političkih lidera. Može da predstavlja neku vrstu odgovora Ramuša Haradinaja na neslaganja u regionu", kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: