Dimna zavesa interesnih lobija: Priština neće uvesti nikakve takse Albaniji

Beograd -- Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio da je pretnja Prištine Tirani o uvođenju takse na albanske proizvode poput takse Srbiji i BiH klasična ekonomska igra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/b92
Foto: Screenshot/b92

Prema njegovim rečima, u pozadini toga stoje interesi pojedinih lobija i ta mera nije politički motivisana, kao što je slučaj sa uvođenjem takse Srbiji.

Priština je najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke izvozu brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani uvesti takse na albanske proizvode.

"To je klasične ekonomska igra i interesi pojedinih lobija, posebno onih koji se bave proizvodnjom ta tri proizvoda - piva, krompira i brašna", kaže Ljajić.

On je uveren da ove mere neće biti uvedene, jer one protiv Srbije donose političke poene, a protiv Albanije političku štetu.

Reč je o političkoj pretnji kako bi se postigao određeni ekonomski interes ili u najboljem slučaju da bi se sprečile dugotrajne procedure na granicama prilikom izvoza više proizvoda, a posebno brašna, krompira, piva, za koje se traže i dodatni sertifikati, dozvole...

"Neće biti nikakvih taksi, nikakvih ekonomskih mera, nikakvih kontramera prema Albaniji, jer bi to donelo političku štetu onima koji bi to uveli, a manje od godinu dana pre izbora, mislim da niko u takvu avanturu neće da se upušta", kaže Ljajić.

"Ceo problem može se gledati i kao politička igra na samom Kosovu, i između Prištine i Tirane oko neslaganja u vezi regionalnih politika na Balkanu i pozicioniranja određenih političkih lidera. Može da predstavlja neku vrstu odgovora Ramuša Haradinaja na neslaganja u regionu", kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević.

strana 1 od 219 idi na stranu