U ovoj godini privatni biznis pokreće 368 Beograđana

Beograd -- Subvencije za samozapošljavanje uručene su danas u Filijali za grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: NSZ
FOTO: NSZ

Time je ova državna institucija podržala realizaciju 368 biznis planova i poslovnih ideja, na osnovu kojih će nezaposleni Beograđani osnovati svoje firme i započeti privatni biznis.

Direktor filijale Dobrosav Marić i načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja Vesna Živković Kostić, uručili su odluke i čestitali budućim preduzetnicima na odluci da pokrenu sopstveni biznis, u čemu im pomaže i država.

"Od ukupnog broja subvencija za samozapošljavanje, 15 je opredeljeno za osobe sa invaliditetom, a 8 za pripadnike romske populacije. Ne zaboravite da u Nacionalnoj službi možete konkurisati i za finansijsku pomoć prilikom budućeg zapošljavanja novih radnika u vašim firmama, te vas pozivamo da ostanete u kontaktu sa nama i obratite nam se ukoliko vam je potreban bilo kakav savet ili podrška u daljem radu. Nacionalna služba i resorno ministarstvo će na taj način podržati svako novootvoreno radno mesto na kojem se zapošljava nezaposleno lice iz teže zapošljivih kategorija", poručio je direktor beogradske filijale NSZ.

Dodao je i da su subvencije za samozapošljavanje u ovoj godini dodeljene za različite vrste biznisa: od advokatskih kancelarija, do zanatskih i uslužnih radnji, kao i da su u pitanju razni profili stručnosti ljudi čije će zapošljavanje biti podržano na ovaj način.

Radi se o zaista širokom spektru zanimanja, među kojima je dosta onih proizvodno-uslužnih, što ukazuje na perspektivu bavljenja tim poslovima u godinama koje slede, naveo je.

Načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja Vesna Živković Kostić je budućim preduzetnicima koji još uvek nisu registrovali svoje firme poručila da se već od sutra obrate Agenciji za privredne registre i podnesu zahtev za registraciju preduzetničke radnje.

"Odmah se dogovorite da rešenja o registraciji preuzmete direktno u Agenciji, a uz rešenje ćete dobiti i potvrdu o PIB-u. Nakon toga je potrebno da se prijavite na zdravstveno-socijalno osiguranje u Fondu zdravstva na opštini na kojoj ste registrovali radnju. Zatim u banci treba da otvorite račun i karton deponovanih potpisa, a to su dokumenta koja su vam potrebna kako biste zaključili ugovor sa nama", posavetovala je nezaposlene Vesna Živković Kostić, uz napomenu da kada budu dolazili na potpisivanje ugovora sa NSZ, treba da povedu i dva žiranta koji će potpisati bankarske menice kao sredstvo obezbeđenja.

strana 1 od 219 idi na stranu