Izdate građevinske dozvole: Mogu da počnu radovi od Velike Plane do Kovina i dalje do Žablja

Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za dve deonice nastavka Turskog toka kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

11:22

Izdate građevinske dozvole: Mogu da počnu radovi od Velike Plane do Kovina i dalje do Žablja
Foto: Epa, CLEMENS BILAN

Dozvole su izdate za deonice od Velike Plane do Kovina i od Kovina do Žablja, navodi Tanjug.

Reč je o deonici 2: Velika Plana - Žabari - Smederevo - Kovin i deonici 3: Kovin - Pančevo - Kovačica - Opovo - Palilula - Zrenjanin - Titel - Novi Sad - Žabalj.

Ministarstvo građevinarstva je nadležno za izdavanje svih potrebnih akata za izgradnju gasovoda i po zahtevu investitora do sada su izdali lokacijske uslove za deonice 2 i 3.

Takođe, pribavljeni su pozitivni izveštaji Revizione komisije za deonice 1, 2 i 3.

Deonica 1 gasovoda je na relaciji: Zaječar - Boljevac - Paraćin - Ćuprija - Jagodina - Despotovac - Svilajnac - Velika Plana - Žabari.

Trasa deonica 4 je: Žabalj - Bečej - Ada - Senta - Kanjiža.

Ministarstvo je takođe izdalo, kako navodi, građevinske dozvole za pripremne radove za deonice 1, 2 i 3 i potvrđena je prijava radova za deonice 2 i 3.

Iako nije bilo zvaničnog otvaranja radova, uveliko se odvijaju pripremni radovi za postavljenje cevi na više deonica u Srbiji, a preko Luke Novi Sad transportuju se cevi za gradnju tog gasovoda.

Do decembra bi trebalo da bude dopremljeno oko 50.000 tona cevi. Svaka cev teška je 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara.

Gasovod će iz Bugarske ulaziti u Srbiju kod Zaječara, protezati se do Kanjiže i kod Horgoša izlaziti u Mađarsku.

Trasu nacionalnog magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, kojom će biti dopreman ruski gas iz Turskog toka, projektovao je italijansko-srpski konzorcijum "Sajpem-Srbijagas". Pripremne radove obavljaju srpske firme.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma Gastrans, koja finansira projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao upravo preko njih i Srbijagasa.

Tri kompanije iz Italije i Nemačke, koje će biti glavni izvođači za taj deo gasovoda, biće angažovane i za njegov prolazak kroz reke Dunav i Tisu.

Cevi će biti postavljene i ispod reka Crni Timok, Velika Morava i Tamiš.

Očekuje se da i Bugarska počne gradnju svoje deonice u junu.

Izgradnja prve deonice gasovoda Turski tok ka Šajkašu u Subotici, kako prenose mediji, zvanično je počela 17. maja.

Takođe se kaže da će jedan krak ići prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz Turskog toka iskoristio i za punjenje "Banatskog dvora".

Proširenje skladišta Banatski dvor će, prema nezvaničnim informacijama, početi narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: