Komisija ne može na svaku njivu: Osiguravaju samo neoštećene plantaže voća

Beograd -- "Osiguravajuća kuća Dunav i još neke kuće od danas ponovo osiguravaju, ali samo plantaže koje nije oštetio grad", kaže predsednik asocijacije malinara Radović.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/VALDRIN XHEMAJ
Foto: Epa/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović rekao je danas da su osiguravajuće kuće juče bile prekinule da osiguravaju to voće u okolini Ivanjice, gde je proteklih dana više puta padao grad, a da su danas nastavile da rade.

Šef ekspoziture Dunav osiguranja u Ivanjici Miroslav Ristić rekao je da su prinuđeni da osiguravaju samo neoštećeno voće jer nemaju mogućnosti da na svaku njivu izvode komisiju za procenu štete.

"Naši službenici i sada izlaze na teren i fotografišu malinjake da bi imali potvrdu da ih nije zahvatilo nevreme, ali nemamo mogućnosti da izvodimo komisije na teren", rekao je Ristić.

Dodao je da su proizvođači imali mogućnosti da do sada osiguraju to voće jer je Ministarstvo privrede odobrilo subvenciju od 70 odsto, a Dunav osiguranje je dodatno odobravalo još deset odsto.

"Ako bi proizvođač hteo da osigura malinu na cenu od 140 dinara i na prinos od 1.500 kilograma na deset ari, to je sada mogao da plati 3.000 dinara, a puna cena je bila oko 13.000 dinara", rekao je Ristić.

strana 1 od 219 idi na stranu