Đorđević za B92: Prekvalifikacija za 1.000 nezaposlenih, oni će proći informatičku obuku

Beograd -- Srbija kao i zemlje regiona poslednjih godina beleže veliki demografski pad.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Radno sposobno stanovništvo odlazi u razvijene zemlje, gde pronalaze bolje plaćene poslove.

Zbog odlaska stanovništva Vlada Srbije pre tri meseca formirala je Kooordinacioni tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija. U ovom telu su najviši državni funkcioneri i do sada su sastali četiri puta.

Kako za B92 navodi ministar u Vladi Srbije Zoran Đorđević, planira se donošenje Strategije i Akcionog plana kojim bi se uzele u obzir ne samo potrebe i planovi Republike Srbije, nego i usaglašavanje tih potreba i planova sa pravilima na međunarodnom tržištu rada.

o Da li imate precizan podatak koliko je za prethodne četiri godine građana Republike Srbije otišlo da radi u inostransvo? Koliko se njih vratilo?

- S obzirom na to da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne obrađuje prikupljanje statističkih podataka, ne poseduje podatke koliki broj naših građana je otišlo na rad u inostranstvo. Na osnovu dostavljenih izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje u 2017. godini na rad u inostranstvo posredstvom agencija za zapošljavanje otišlo je oko 6.000, a 2018. godine oko 6.500 državljana Republike Srbije.

o Iz kojih branši postoji deficit radnih kadrova u Srbiji?

Od ukupnog broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem, 67 odsto je bilo za stručnim radnicima, dok je, posmatrano prema delatnosti poslodavaca, najviše potreba registrovano u prerađivačkoj industriji oko 34,7 odsto. Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje utvrđeno je da brže dolaze do posla visokoobrazovani profili, kao što su diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehnike i računarstva, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama. Traženi su profesori matematike, fizike, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i biohemičari. Lakše do posla dolaze profili srednjeg nivoa obrazovanja: operater na CNC mašinama, zavarivači, autotroničar-mehatroničar, knjigovođa i kuvar. Traženi su elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar za kompjutersko upravljanje, tesar, zidar, armirač i mesar.

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

o Kako će država stimulisati građane da ostanu u Srbiji i da rade ovde?

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini. On obuhvata posredovanje u zapošljavanju, savetovanje o planiranju karijere, dodatno obrazovanje i obuka, subvencije za zapošljavanje, podsticaje za zapošljavanje korisnika novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, javne radove, mere aktivne politike zapošljavanja za osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima. On podrazumeva i sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

o Mediji su pre dve nedelje objavili informaciju da Rumunija planira da "uveze" oko pola miliona građana iz Pakistana zbog nedostatka radne snage, naročito u građevinarstvu i zdravstvu. Da li takav scenario može da se dogodi i u Srbiji?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se ne bavi predviđanjima, već se aktivno zalaže da svim građanima Republike Srbije obezbedi najbolje uslove rada.

o Da li će biti dodatnih prekvalifikacija iz branši koje nisu tražene u banše gde postoji potreba za radnom snagom?

U 2019. godini realizuje se više vrsta programa obuka: na zahtev poslodavca, za tržište rada, program specijalističkih informatičkih obuka. Na osnovu Naconalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu i Programa rada za 2019. godinu, Nacionalna služba za zapošljavanje planira realizaciju specijalističkih informatičkih obuka za 1.000 nezaposlenih lica.

strana 1 od 219 idi na stranu