Izdržali pritisak: Bez dogovora sa MMF-om oko poskupljenja struje

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mala potvrdio je da je sa predstavnicima misije MMF-a bilo razgovora o poskupljenju struje, ali da nikakav dogovor nije postignut.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako navodi, po tom pitanju pogledi Vlade Srbije i MMF-a različiti i to kada se radi i o opravdanosti i o visine iznosa.

"Ne bih izlazio sa više detalja budući da nismo napravili nikakav dogovor", rekao je Mali na zajednoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a koji su na kraju zvanične desetodnevne posete Srbiji.

Šef misije MMF-a Jen Kes Martejn, na pitanje da li bilo reči o poskupljenju struje za pet odsto tokom leta, rekao je da su sa predstavnicima Vlade tokom posete razgovarali o ceni struje i da je to važno pitanje u Srbiji i u drugim zemljama.

Martejn je rekao da cena struje mora da bude takva da obezbedi dovoljno prostora za održavanje sistema i ulaganje, a da tu postoji i socijalni aspekt.

Kaže da treba naći dobru ravnotežu izmedju svih tih aspekata.

"Nismo postigli, do ovog trenutka, jasan zaključak", rekao je Martejn.

"MMF i SB vide Srbiju kao nosioca rasta u regionu"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mali očekuje privatizaciju Komercijalne banke već krajem maja, najkasnije početkom juna, i navodi da finansijski savetnik, francuska kompanija Lazard, ubrzano radi na pripremi tenderske dokumentacije za pronalaženje strateškog partnera za tu banku.

Ministar Mali istakao je da Srbija postiže dobre rezultate u oblasti ekonomije. Zajednička prognoza MMF i Vlade Srbije je da će privredni rast biti 3,5 odsto 2019. i četiri odsto 2020. godine.

"Po pogroznama MMF i Svetske banke Srbija je vidjena kao nosilac rasta u regonu sa porosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. godine", rekao je Mali na zajediničkoj konferenciji za novinare.

Visoke stope rasta, kako je kazao, znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve gradjane Srbije.

Sa predstavnicima MMF se u proteklih deset dana razgovaralo o izazovima kako da se nastavi snažan privredni rast Srbije, kazao je Mali i istakao važnost nastavka strukturnih reformi koje bi trebalo Srbiju da naprave još konkurentijom i kredibilnijom.

Najavio je novi set fiskalnih pravila o kojima se razgovaralo tokom posete Misije MMF, a koja treba sistemski da odrede okvir za definisanje fisklane politike odnosno maksimum iznosa javnog duga, deficit ili suficita u zavisnosti od makroekonomske situacije, kao i indeksaciju penzija.

Mali je naveo da je indeksacija penzija bila jedna od tema razgovora sa MMF i dodao da je najbliži način indeksacije penzija po ugledu na švajcarski model koji podrazumeva da se ona obavlja u zavisnosti od rasta plata i inflacije.

Ministar finansija je naveo i podatke da je Srbija u prvom kvartalu imala suficit u budžetu 5,5 miljiardi dinara, što je kaže bolji rezultat nego što su predvidjali, dodao je da je javni dug smanjen i da iznosi oko 50,8 odsto, kao i da nezaposlenost nastavlja da pada.

Govoreći o direktnim stranim investicijama, Mali je rekao da je Srbija sa 3,5 milijardi evra, koliko je ostvarila prošle godine, "šampion u regionu", i dodao da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 1,2 milijarde evra.

Najavio je da će u narednom periodu biti izradjen fiskalni pravilnik koji će se u narednih nekoliko meseci naći na razmatranje i očekuje da će biti usvojen u oktobru.

"Želimo da sistemski rešimo fiskalnu politku u smislu ograničenja i kontrole, kako bismo na taj način obezbedili dugoročnu stabilnost naše zemlje", naveo je Mali i dodao da će u junu biti objavljena i fiskalna strategija za narednu godinu.

Govoreći o reformama plata u javnom sektoru, Mali navodi da je dogovor sa MMF da puna implementacija bude sprovedena polovinom naredne godine, a da će se na njoj raditi do kraja godine.

Mali je rekao da je se razgovaralo i o zapošljavanju u javnom sektoru, te podsetio da se kontrola zapošljavanja sprovodi od 2013. godine i dodao da se sa MMF-om razgovara o tome da se pronadje način kako uz kontrolu zapošljavanja dati dovoljno mogućnosti svim državnim organima i preduzeća popunjavaju kadrovske kapacitete i omoguće kvalitetnu uslugu i rast ekonomije.

strana 1 od 219 idi na stranu