Zbog neodgovarajućeg projekta dodatni troškovi

Neodgovarajući projekti koje je Saobraćajni institut CIP uradio za Koridor 10 u Grdeličkoj klisuri koštali su Srbiju čak 59,5 miliona evra, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 21.05.2019.

08:48

Zbog neodgovarajućeg projekta dodatni troškovi
Foto: Depositphotos, bogdan.hoda

U ovu sumu uključeni su dodatni troškovi, poput preprojektovanja, sanacija klizišta i plaćanja penala jer glavni projekti nisu bili urađeni u skladu s stanjem na terenu.

Do podataka o sumi od 59,5 miliona evra došlo se na osnovu zvaničnih podataka koje imaju institucije Srbije koje su kontrolisale radove na koridoru 10.

Iz njih proizilazi da je CIP naneo naneo ogromnu štetu državnom budžetu, na šta ukazuje podatak da je ukupna razlika u ceni između radova po glavnom projektu CIP i radova koji su izvedeni po izmenjenim projektima 7.138.496.935 dinara. Po kursu po kojem jedan evro vredi 120 dinara, to je ukupno 59.487.474 evra.

Šteta je i mnogo veća, kako su rekli Blicu sagovornici na terenu, jer u ovu sumu nisu uračunati izgubljeno vreme i kašnjenje radova.

Koridor 10, podsetimo, pušten je u saobraćaj pre tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: