Cevi "Turskog toka" ići će ispod reka - Velike Morave, Dunava, Tamiša, Tise i Crnog Timoka

Beograd -- Srbija je počela gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do madjarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Severni tok 2, JENS BUETTNER
Foto: Severni tok 2, JENS BUETTNER

Ovaj projekat omogućiće sigurno snadbevanje gasoma, izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je za RTS ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

"Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom, rešava sve one rizike s kojima smo se suočavali do sada, a postaje i tranzitna država kada je gas u pitanju. Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu gasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje", istakao je Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice koje će se cevima ispod reka Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji tog gasovoda.

"Prve količine cevi počele su da stižu, one su na trasi, tako da izvodjači radova, medju kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija, realizuje taj projekt u skladu s dinamikom i našim očekivanjima", dodao je Antić.

Ni s finasiranjem ne očekuje probleme, 30 odsto sredstava obezbedjuju akcionari "Gastransa" - domaći "Srbijagas" i ruski "Gasprom", dok je ostalo projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbedjuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekao je Antić.

Srbija

NIS dominirao na berzi

Beograd -- Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, investiciona aktivnost na domaćem tržištu se "probudila", uz oporavak berzanskih indeksa.

Srbija petak 31.05. 17:49 Komentara: 1
strana 1 od 219 idi na stranu