Srbija kupuje poluge: Do kraja godine, zlatne rezerve biće 50 odsto veće VIDEO

Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

08:20

Srbija kupuje poluge: Do kraja godine, zlatne rezerve biće 50 odsto veće VIDEO
Foto: Depositphotos, Alexynder, 18240651

Kako navode "Večernje novosti ova dinamika je utvrdjena posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema informacijama "Novosti", predsednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Odmah posle sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i "dao im zadatak: Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna".

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 miliona evra, dodaju "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: