Srbiji treba pomoć fondova EU za gašenje termoelektrana

Beograd -- Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je danas da je Srbiji neophodna pomoć evropskih fondova za gašenje termoelektrana na ugalj, saopšteno je.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/FRIEDEMANN VOGEL
Foto: Epa/FRIEDEMANN VOGEL

Trivan je tokom sastanka sa evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Arijasom Kanjeteom u okviru neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine kazao da su među najznačajnijim ekološkim problemima u Srbiji upravljanje otpadom, nedostatak administrativnih kapaciteta i smanjenje zagađenja iz termoelektrana.

U okviru plenarnog zasedanja neformalnog sastanka koji se održava u Bukureštu, u Rumuniji, održane su sesije posvećene klimatskim promenama i rezultatima globalne procene stanja biodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, Trivan je kazao da Srbija trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategije za klimatske promene sa Akcionim planom.

U razgovoru sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom, Trivan je rekao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje zarad poboljšanja životne sredine u Srbiji, i da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu.

Evropski komesar Karmen Vela je rekao da je Srbija "dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27".

strana 1 od 219 idi na stranu