Srbiji treba pomoć fondova EU za gašenje termoelektrana

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je danas da je Srbiji neophodna pomoć evropskih fondova za gašenje termoelektrana na ugalj, saopšteno je.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.05.2019.

19:06

Srbiji treba pomoć fondova EU za gašenje termoelektrana
Foto: Epa/FRIEDEMANN VOGEL

Trivan je tokom sastanka sa evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Arijasom Kanjeteom u okviru neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine kazao da su među najznačajnijim ekološkim problemima u Srbiji upravljanje otpadom, nedostatak administrativnih kapaciteta i smanjenje zagađenja iz termoelektrana.

U okviru plenarnog zasedanja neformalnog sastanka koji se održava u Bukureštu, u Rumuniji, održane su sesije posvećene klimatskim promenama i rezultatima globalne procene stanja biodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, Trivan je kazao da Srbija trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategije za klimatske promene sa Akcionim planom.

U razgovoru sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom, Trivan je rekao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje zarad poboljšanja životne sredine u Srbiji, i da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu.

Evropski komesar Karmen Vela je rekao da je Srbija "dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: