Prva TV istražuje: Da li se podiže rampa za zapošljavanje u javnom sektoru? VIDEO

"Što se tiče zabrane zapošljavanja, ona će od 1. januara biti ukinuta“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 20.05.2019.

15:57

Prva TV istražuje: Da li se podiže rampa za zapošljavanje u javnom sektoru? VIDEO
Screenshot/Prva

„Mi moramo da optimizujemo ceo sistem, biće potrebno finansijskih sredstava, ali će biti drugačije organizovano“, dodaje Đorđević.

Fiskalni savet preporučuje da se to dogodi što pre jer postoji manjak zaposlenih u ključnim oblastima. TV Prva saznaje da bi do toga zaista i moglo da dođe.

"Nedostaje nam bar još ovoliko zaposlenih lekara. Problem zapošljavanja je osnovni problem, pošto lekari odlaze van zemlje", kaže prof. dr Biljana Stošić, načelnik anestezije niškog Kliničkog centra.

Razgovarano je o mehanizmima kontrole zapošljavanja kojii su uspostavljeni zarad fiskalne konsolidacije i o uticaju prestanka važenja Zakona o načinu određivanja
maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na prijem novog kadra, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Podsećamo, zabrana zapošljavanja u Srbiji uvedena je krajem 2013. godine i u dogovoru sa MMF u više navrata njen rok važenja je produžavan. Nov kadar mogao se zaposliti u državnim službama samo tamo gde je postojala potreba, a i za takvu odluku bilo je potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: