Predlog: Zakon da reguliše koliki bakšiš treba dati konobaru

Beograd -- Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, ponovo traži da se zakonski reguliše pitanje napojnice.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
FOTO: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Oni predlažu da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi. Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Ako Poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike, kaže on.

Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.

Trenutno, kažu u HORES-u, ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.

Zakonsko regulisanje napojnice bi hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele medju zaposlenima, navodi on.

strana 1 od 219 idi na stranu